Ana SayfaGüncelİhraç edilen Prof. Göregenli ders verdi: ‘Barış çabamız tabelasız da sürüyor’

İhraç edilen Prof. Göregenli ders verdi: ‘Barış çabamız tabelasız da sürüyor’

HABER MERKEZİ – KHK ile Ege Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Melek Göregenli, yüzlerce kişinin katılımıyla ‘Toplumsal Cinsiyet’ dersi verdi. Göregenli, üniversitedeki adının yazdığı tabelanın kaldırılmasına ilişkin de “Tabelasız da sürüyor hayat ve barış çabamız” yorumunu yaptı.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’ndaki öğretim üyeliği görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Melek Göregenli, ‘Toplumsal Cinsiyet’ konulu ders verdi.

Gazete Şujin’in haberine göre Göregenli’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde verdiği derse öğrencileri ve yüzlerce kişi katıldı.

“Kadınlar kontrol altına alınmak isteniyor”

Derste toplumsal cinsiyet meselesinin sadece kadın erkek meselesi olmadığını vurgulayan Göregenli, şunları söyledi:

Kadınlığı ve erkekliği toplumsal bağlam bize öğretiyor. Neden bütün dinlerde kadın erkek hiyerarşisi vardır? Tüm dinlerde ortak olan mesele cinsellik meselesidir. Bütün dinlerde kadınlar kontrol altına alınmak isteniyor. Kadın bedeni üzerinde bir mesele var. Cinsellik erkekleri de kontrol altına alıyor.

“Cinsel yönelimleri kültür belirliyor”

Sistemin ‘ikiyüzlü’ olduğunu vurgulayan Göregenli, şöyle devam etti:

Dünyada işlenen cinsel suçların yüzde 90’nunu heteroseksüel erkeklerin işliyor. Bir mahallede cinsel suç işlendiğinde ilk aklan gelen mahalledeki eşcinseller oluyor. Ama bunun böyle olmadığı çıkan oranlarla ispatlanıyor. Heteroseksüel erkekler için seks bir övgü kaynağı, kadın ve erkekler için ise durumun tam tersi. Bir grup için olumsuz, diğer bir grup için övgü kaynağı olması bu sistemin ne kadar iki yüzlü olduğunu da bize gösteriyor. Cinsel yönelim kategorilerini de kültür belirliyor.

“Mesele güçlerin tek elde toplanması”

Referandum için ‘hayır’ çağrısı da yapan Göregenli, meselenin güçlerin tek elde toplanması olduğunu ifade etti.

Güçlerin tek elde toplanması bizim hayatımızı daha zor bir hale getirecektir. Güçlerin dağılması benim hayal ettiğim dünyadır. Güç merkezileştikçe toplumsal cinsiyet daha zor bir hale gelecektir.

“Yazın hesaba, divana kalsın”

Öte yandan üniversite yönetiminin adının yazılı olduğu tabelayı okuldan kaldırmasına ilişkin de konuşan Prof. Göregenli, “Tabelasız da sürüyor hayat ve barış çabamız” dedi.

Göregenli’nin tabelanın kaldırılmasının ardından Facebook hesabından paylaştığı mesajı şöyle:

Sayamayacağım kadar öğrencimin, meslektaşımın, arkadaşımın, fakülte çalışanları olarak hepimizin o odalarda dersliklerde koridorlarda bahçelerde biriktirdiği ve hakikaten doya doya yaşadığı koca bir hayat var. Neye yanarım biliyor musunuz? O tabelayı sökmek zorunda kalan ve eminim o anda içi yanan insana yaşattığınız suçluluk duygusuna, bunun da vebali sizin. Yazın hesaba, divana kalsın…

Tabelasız da sürüyor hayat ve barış çabamız. Orada dedim ki: Gelecek tahayyülümüzün gerçekçiliğini ve bunun için gücümüzün yetkinliğini test etmeye çok zaman, akıl ve gönül harcıyoruz oysa bizi hareketsiz kılan ve asıl kafa yormamız gereken o tahayyülü kaybetme ihtimali olmalı. Hayır demek için yürüyeceğimiz yol, sonuç ne olursa olsun, o tahayyülü geri almamıza neden olacak. Bu herşeyden kıymetli… Biz o geleceğin kendisinden önce hayalini çocuklarımıza borçluyuz.

Previous post
Gözaltı süresi uzatılan gazeteci Deniz Yücel için Schulz'dan açıklama: Kaygılıyım
Next post
HDP'li Baluken yeniden tutuklandı