Ana SayfaDünyaAB’den Erdoğan’ın ‘Nazi’ benzetmesine tepki: Bu küstahlıktır

AB’den Erdoğan’ın ‘Nazi’ benzetmesine tepki: Bu küstahlıktır

HABER MERKEZİ – AB Komisyonu Başkanı Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’li isimlerin Almanya’daki ‘referandum’ etkinliklerinin iptal edilmesinin ardından Almanya’yla ilgili yaptığı ‘Nazi uygulamaları’ benzetmesine tepki gösterdi. Junker, “Bu küstahlıktır” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean – Claude Juncker’dan AKP’li isimlerin Almanya’daki ‘referandum’ etkinliklerinin iptal edilmesiyle başlayan krize ve açıklamalara dair konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’yla ilgili yaptığı ‘Nazi uygulamaları’ benzetmesine tepki gösteren Junker, “Günümüz Almanya’sının Nazi dönemi ile kıyaslanmasını kabullenemem. Bu küstahlıktır” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre AB Komisyonu Başkanı Juncker sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’den gelen haberler karşısında hayrete düşüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türkiye Dışişleri Bakanı’nın günümüz Almanya’sının Nazi Almanya’sından daha kötü olduğu şeklindeki sözlerini kabullenebilmem mümkün değildir. Ebeveynim ve onların ebeveynleri Nazi diktasının ne olduğunu iyi bilirler.

Ne olmuştu?

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasıyla başlayan gerginlik, Türkiyeli bakanların ülkedeki ‘referandum’ toplantılarının iptal edilmesiyle krize dönüşmüştü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Almanya’daki Türklere yönelik düzenleyeceği referandum mitingleri art arda iptal edilmişti.

Ancak Alman hükümeti, Bakan Bozdağ’ın toplantısının iptal edilmesinde bir payının bulunmadığını, kararın yerel yönetim tarafından alındığını duyurmuştu. Hatta Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, mevkidaşı Bekir Bozdağ’a hitaben Almanya’daki Türklerle toplantısının iptal edilmesinin ardından bir mektup yazmıştı.

Köln’de katılması planlanan referandum etkinliği iki kez iptal edilen Bakan Zeybekçi de daha sonra özel bir mülkiyet olan Köln kent merkezinde bir otelin toplantı salonunda referandum etkinliğini yapabilmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun da dün Hamburg’ta referandum etkinliğinde konuşma yapması planlanan salon kapatılmış, bunun ardından Çavuşoğlu kentteki Türkiye Başkansolosluğu’nun rezidansında etkinliği yapabilmişti.

Karşılıklı ithamlarla büyüyen kriz ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’yı ‘Nazi’ uygulamaları ile suçlaması ve Almanya’nın bu suçlamalara “Bu tür benzetmeler sadece Nazilerin insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştirmeye yarar” yanıtı vermesiyle derinleşmiş durumda.

  Almanya Dışişleri Bakanı ve Çavuşoğlu görüştü: ‘Nazi benzetmesiyle sınır aşılmıştır’