Ana SayfaGüncelGazeteci Güleş’e Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 9 yıl 4 ay hapis cezası

Gazeteci Güleş’e Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 9 yıl 4 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Gazeteci Mehmet Güleş’e 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde hapis cezası verildi. Güleş’e yargılandığı davada toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

dihaber muhabiri Mehmet Güleş, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde hakim karşısına çıktı.

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Güleş’in yaptığı haberlerin suç sayılmadığını, haber dilinin suç sayıldığını ifade eden avukat Resul Temur, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararları olduğuna değindi.

Güleş’in gazetecilik faaliyetlerinin “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” ile tanımlanarak cezalandırılması talep edildiğinin altını çizen Temur, “Israrla belirtmemiz gerekir ki müvekkil sadece ve sadece gazetecidir. Herhangi bir şekilde örgütsel bir ilişki içerisinde olmadığı gibi herhangi bir örgütün amaçları doğrultusunda da çalışmamaktadır. Müvekkil farklı alanlarda gazetecilik yapmış ve bu durumu haberleştirip belgelemiştir” diyerek, tahliye talebinde bulundu.

Mehmet Güleş ise savunmasında “Suç sayılan bütün haberlerim ve sosyal medya paylaşımlarım, gazetecilik faaliyetidir” diyerek tahliyesini talep etti.

 

Mahkeme heyeti, Güleş’e yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı “örgüt üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay, “örgüt propagandası yapmak” suçundan da 3 yıl 1 ay 15 gün olmak üzere, toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Mahkeme, Güleş’in tutukluluk halinin devamına da hükmetti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Mehmet Güleş, Elazığ Adliyesi’nde 5 Aralık 2016 tarihinde haber takibi yaptığı sırada “hakkında arama kararı var” denilerek gözaltına alınmış Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarılmıştı.

Güleş, savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Mahkeme, Güleş hakkında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) muhabirlik yaptığı dönemdeki haberleri, Facebook paylaşımları ve haber kaynakları ile yaptığı görüşmeleri gerekçe göstererek, tutuklama kararı vermişti.

Previous post
YSK'den 'karşı hamle': 'Mühürsüz oy' kararını eleştirenlere suç duyurusu
Next post
BİR SERGİ | Yer-gök, hiçlik, boşluk ve gerçeklik bu sergide: 'Borderline'