Ana SayfaGüncel‘KHK ile alınacak 7 bin bekçi silahlandırılacak mı?’

‘KHK ile alınacak 7 bin bekçi silahlandırılacak mı?’

ANKARA – OHAL kapsamında çıkarılan son kararnameleri Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Nadir Yıldırım, Başbakan Binali Yıldırım’a Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 7 bin bekçinin silahlandırılıp, silahlandırılmayacağını sordu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 29 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çarşı ve mahalle bekçiliği için 7 bin kişilik kadro açılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nadir Yıldırım ise KHK ile alımları kararlaştırılan 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi ile kamuda yaşanan son ihraçları Meclis gündemine taşıdı.

Yıldırım, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebi ile sunduğu yazılı soru önergesinde “Çarşı ve mahallerde görevlendirilecek olan bu bekçiler silahlandırılacaklar mıdır?” diye sordu.

‘Bekçiler silahlandırılacak mı?’

Yıldırım Başbakan’a şu soruları yöneltti:

1- 690 Nolu KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 bin kişilik çarşı ve mahalle bekçisi kadrosunun tahsis edilmesi hangi ihtiyaca binaen alınmış bir karardır?

2- Bu bekçiler hangi il, ilçe ve mahallelerinde görevlendirilecektir? Görevlerinin kapsamı nedir?

3- Kadro ihdas edilen bekçilerin alımları hangi kriterlere göre gerçekleşecektir?

4- Toplumun gündelik yaşamının vuku bulduğu çarşı ve mahallerde görevlendirilecek olan bu bekçiler silahlandırılacaklar mıdır?

‘İhraç listeleri kimler tarafından hazırlanıyor?’

KHK ile görevinden alınan ya da uzaklaştırılan kişi sayısının 148 bini aştığına da dikkat çeken Yıldırım, yaşanan ihraçların hangi kriterlere göre yapıldığını Başbakan Yıldırım’a sordu.

İhraçlar konusunda Yıldırım tarafından Başbakan’a yöneltilen sorular şöyle:

1- KHK ile yapılan ihraç işlemlerinde hangi kriterler esas alınmaktadır? İhraç edileceklerin listeleri kimler tarafından hangi yöntemlerle hazırlanmaktadır?

2- AKP’yi eleştirenlerin de ihraç edildiğine yönelik tespitlerimiz bulunmaktadır. AKP muhalifi olmak, KHK olanağı kullanılarak kamu görevinden ihracın nedeni olabilir mi?

3- 689 Nolu KHK ile kamudan ihraç edilen şahıslara ihraç gerekçesinin açıklanmıyor olmasının nedeni nedir?

4- 689 Nolu KHK ile ihraç edilen akademisyenler hangi gerekçeyle ihraç edilmişlerdir?

5- KHK mağdurlarına ilişkin 23 Ocak’ta yayınlanan KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonlarının kurulması kararlaştırılmıştı. Bu komisyonların akıbeti nedir?

6- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Ocak ayındaki oylamasını geciktirmek ve Avrupa’dan gelen eleştirileri bastırmak amacıyla son anda 685 sayılı KHK’ya Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu kurulması hükmü eklendiği iddiaları doğru mu?

Previous post
🎭 Amed Tiyatro Festivali | 'Seyirci kalma unutursam hatırlat bana'
Next post
Erdoğan'ın AB restine Kati Piri'den yanıt