Ana SayfaÇalışma Yaşamı90 gündür açlık grevindeler: Tutukluluklarına yapılan itiraz reddedildi, ilk duruşma 14 Eylül’de

90 gündür açlık grevindeler: Tutukluluklarına yapılan itiraz reddedildi, ilk duruşma 14 Eylül’de

HABER MERKEZİ – 90 gündür açlık grevinde olan tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. Gülmen ve Özakça ile hala Yüksel’de eyleme devam eden Acun Karadağ hakkında hazırlanan ilk iddianamede verilen duruşma tarihi ise 14 Eylül olarak değiştirildi.

Kanun Hükmünde Kararnameler ile mesleklerinden ihraç edilmelerinin ardından Yüksel Caddesi’nde oturma eylemi düzenleyen ve eylemlerinin sonuçsuz kalması üzerine başladıkları açık grevinin 75. gününde tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevi eyleminin 90’ıncı gününde.

[irp posts=”38264″ name=”90 gündür açlık grevindeler: Gülmen ve Özakça’dan iftar çağrısı”]

İki eğitimcinin avukatlarının müvekkilleri hakkında yaptığı tutukluğu itiraz başvurusu reddedildi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile hala Yüksel’de eyleme devam eden Acun Karadağ hakkında hazırlanan ve 5 Haziran’da Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede verilen duruşma tarihi ise 31 Ekim’den 14 Eylül’e çekildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ayrıca Gülmen ve Özakça hakkında hazırlanan ve 21 Mayıs tarihinden sonraki eylemlerini kapsayan ve tutuklu bulundukları dosya ile tutuksuz yargılandıkları dosyanın birleştirilmesine karar verdi.

Mahkeme aynı zamanda iddianamenin savcılığa iade edilmesi talebini de reddetti.

Tutukluluğa yapılan itirazın reddedilmesi üzerine açıklama yapan Avukat Selçuk Kozağaçlı, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e Gülmen ve Özakça için tedbir talepli başvuruda bulunacaklarını belirtti.

İddianameden

İddianamede Gülmen, Özakça ve Karadağ tarafından düzenlenen ‘İşimizi geri istiyoruz’ eylemi ve basın açıklamalarının ‘DHKP/C tarafından düzenlendiği’ iddia edilirken, eylemcilerin polis tarafından dinlendiği ve fiziki takibe alındığı da dosyada yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

Gülmen’in sosyal medya hesabından  ‘Berkin Elvan ölümsüzdür’ dövizi taşıyan bir kadının fotoğrafını paylaşmasının delil olarak iddianameye girmesi dikkat çekiyor.

Gülmen’in Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden Eylem Ataş’ın fotoğrafını paylaşması ve Gülmen’in avukatlarından Barkın Timtik’in tutuklanmasına tepki göstermesi de iddianameye giren deliller arasında bulunuyor.

Özakça’nın da sosyal medya paylaşımlarına yer verilen dosyada, Özakça’nın şiir okuduğu videonun savcılık tarafından delil olarak değerlendirildiği ve dosya kapsamına alındığı görülüyor.

Nuriye Gülmen’nin telefon dinlemelerinin de yer aldığı iddianamede, Gülmen’in basın mensupları ile yaptığı görüşmeler de ‘delil’ olarak iddianameye girmiş.

[irp posts=”38162″ name=”İddianamede ‘yok yok’: Röportajlardan sosyal medya paylaşımlarına her şey ‘suç delili'”]