Ana SayfaGüncelSavcı itiraz etmişti: HDP Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında tutuklama kararı

Savcı itiraz etmişti: HDP Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında tutuklama kararı

HABER MERKEZİ – 10 gün önce tahliye edilen HDP Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında savcılığın itirazı üzerine Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi. Hakkında verilen kararı değerlendiren Bilgen, “kararı mahkemenin vermediği başka yerlerde kararların alındığını çok somut biçimde görülüyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in tahliyesine yapılan itirazı değerlendiren bir üst mahkeme olan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Bilgen hakkında tutuklanması yönünde karar verdi.

Hakkında verilen tutuklama kararını değerlediren Bilgen, şunları söyledi:

Cuma günü avukatlarımız durumu öğrenmek için mahkeme nezdinde yaptıkları görüşmede, mahkeme üyelerinin sağlık sorunları nedeniyle dosyanın incelenemediğini ancak hafta başına heyetin toplanabileceğini Cuma günü mesai bitiminde iletmişlerdi. Oysa Cuma günü kararın çıktığı gözüküyor. Bu durumda kararı mahkemenin vermediği başka yerlerde kararların alındığını çok somut biçimde görülüyor.

Bunun hukuken tartışılmaya değer hiç bir boyutu yok. 2011-15 arasında şimdi FETÖ’den tutuklu savcıların sahte isimlerle tevhit selam örgütü üyesi olması iddiasıyla hakkımda verdikleri telefon dinlemesi kararı ile toplanmış evraklar tutuklanmam için Diyarbakır’daki mahkemeye savcılık tarafından sunulmuş. Böyle bir karar çıkarılmıştır.

Hakkında verilen kararların da gülünç olduğunun altını çizen Bilgen, “Hukuk açısından öngörülebilir bir durumu Türkiye taşımıyor. Sürecin tamamen keyfi işlediği tüm hukuk kuralları çiğnenerek bu tablonun ortaya çıkarıldığı çok açık. Bunun yüzleşmesini gerçekleştirmesi gereken Adalet Bakanlığı bizden yargıya güvenmemizi isteyen siyasi iradedir” dedi.

“Bu durum ne kadar sürecek” sorusunu da Bilgen, “Tahminde bulunmak için bile ortada kuralların işliyor olması gerekir. Hiçbir tahminde bulunamıyorum” sözleriyle cevapladı.

Bilgen hakkında çıkarılan yeni kararın önce tebliğ edilmesi gerekiyor. Karar tebliğ edildikten sonra Bilgen, yeniden cezaevine götürülecek.

Ne olmuştu?

Ayhan Bilgen, 29 Ocak’ta Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilmiş, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifade işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘adli kontrol’ ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılmıştı.

Yapılan itiraz üzerine 31 Ocak’ta tutuklanan Bilgen, 8 Eylül’de Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyası üzerinde yaptığı inceleme üzerine tahliye edilmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı ise Bilgen’in tahliyesine bir kez daha itiraz ederek yeniden tutuklanmasını istemişti.

İtiraz dilekçesinde, “Bilgen’in üzerine atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin olduğu, terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılandığı belirtilerek, suçun vasıf ve mahiyeti nedeniyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı” belirtilerek, tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarılması istenmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2017 Emmy Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Meksika'da binler, kadın cinayetleri ve şiddete karşı yürüdü: 'Ölüm onarılamaz'