Ana SayfaDünya4 milyar insanın hiçbir sosyal güvenlik hakkı yok

4 milyar insanın hiçbir sosyal güvenlik hakkı yok

HABER MERKEZİ – Uluslararası Çalışma Örgütü, yayınladığı raporunda dünyada en az 4 milyar kişinin sosyal güvenlik haklarından yoksun olarak yaşadığını belirtti. Rapora göre dünya nüfusunun yüzde 55’i sağlık güvenliği, anne ve çocuk sağlığı yardımı ile aile yardımlarından yoksun.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan raporda, dünya nüfusunun sahip olduğu sosyal güvenlik hakları değerlendirildi.

Raporda, 7,5 milyar insan nüfusuna sahip dünya üzerinde en az 4 milyar kişinin sosyal güvenlik haklarından yoksun olarak yaşadığı belirtildi.

Ayrıca, dünya nüfusunun büyük bir kısmının hiçbir hakkının olmadığı sonucuna ulaşıldığı da bildirildi.

Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 55’i sağlık güvenliği, anne ve çocuk sağlığı yardımı ile aile yardımlarından yoksun. 4 milyarı aşkın bu kesimin işsizlik, yaşlılık veya engellilik halinde verilen yardımlara da erişemediği tespit edildi.

Aynı raporda sosyal güvenlik haklarına sahip kişilerin ise dünya nüfusunun sadece yüzde 29’unu oluşturulduğu ifade edildi.

Sadece kısmen bazı haklardan yararlananlarla birlikte sosyal güvenlikten yoksun olanların oranı da yüzde 71’i buluyor.

Çocukların sadece üçte biri sosyal haklardan yararlanabiliyor

Raporda, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde sosyal güvenliğin sağlanması için ‘büyük çabalar’ gösterilmesi gerektiğine işaret edildi.

ILO raporunda çocukların durumuna da değinildi.

Dünya üzerinde sosyal güvenlik haklarından yararlanabilen çocukların oranının yüzde 35’in altında olduğu belirtilirken, sosyal güvenlikten yoksun olan 1,3 milyar çocuğun büyük kısmı Afrika ve Asya ülkelerinde yaşadığı aktarıldı.

Her 5 işsizden 4’ü işsizlik sigortasından yoksun

ILO raporuna göre, dünya üzerindeki işsiz bireylerin sadece yüzde 21,8’i işsizlik sigortasından yaralanabilirken, yaşlı bireyler arasında bu oran çok daha yüksek.

Yaşlılık yardımı veya emeklilik maaşı alan yaşlıların oranı yüzde 68’i bulmasına rağmen, bu bireylerin büyük çoğunluğunun yoksulluk içerisinde yaşadığına dikkat çekildi.

Engellilerde sosyal haklara erişim

Sosyal güvenlikten yoksun olarak yaşayan bireylerin oranının yüksek olduğu bir diğer grup ise, büyük oranda bedensel engeli bulunan bireyler.

Rapora göre, ağır engelli bireyler arasında sosyal güvenlik hakkına sahip olanların oranı sadece yüzde 27,8’de kalıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çavuşoğlu'ndan Afrin açıklaması
Sonraki Haber
'Sarraf tek başına ambargoyu delmiş olamaz'