Ana SayfaDünyaTürkiye-Rusya-İran zirvesine bir gün kala: Esad, Soçi’de Putin’le görüştü

Türkiye-Rusya-İran zirvesine bir gün kala: Esad, Soçi’de Putin’le görüştü

HABER MERKEZİ – Soçi’de Rusya, Türkiye ve İran liderlerini buluşturacak görüşme öncesi Suriye Devlet Başkanı Esad, üçlü zirvenin yapılacağı Soçi’de Rusya lideri Putin’le görüştü. Putin, Suriye’de askeri operasyonların sonuna gelindiğini ifade ederken, Esad ise “Rusya’nın siyasi süreç boyunca dışarıdan başka aktörlerin müdahil olmayacağını sağlayacağına yönelik desteğine güveniyoruz” diye konuştu.

Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin konuları masaya yatıracağı görüşmeye bir gün kala Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya’ya gitti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esad’la Soçi’de görüştü.

İki liderin Suriye’deki siyasi süreci görüştüğü öğrenildi.

Putin: Askeri operasyonlarda sona geliniyor

Putin ve Esad’ın yaptığı açıklamalara göre her iki devlet başkanı da Suriye’deki sorunun çözümü için askeri operasyonlardan siyasi çözüm arayışına geçtiği yönünde.

Dün gerçekleştirilen görüşme sonrası bugün konuşan Putin, Suriye’de askeri operasyonların sonuna gelindiğini şu sözlerle ifade etti:

Suriye toprakları içerinde teröre karşı ortak çaba bağlamında konuşursak, askeri operasyonların sonuna geliniyor. Bana kalırsa şu an için en önemli şey siyasi sorular üzerinden ilerlemek.

Esad ise Rus lider için şu ifadeleri kullandı:

Bu aşamada, özellikle de teröristlere karşı zafer elde ettikten sonra, siyasi süreç ile ilerlemek bizim çıkarımıza. Rusya’nın siyasi süreç boyunca dışarıdan başka aktörlerin müdahil olmayacağını sağlayacağına yönelik desteğine güveniyoruz.

Kremlin’den yapılan açıklamada Rus liderin Esad ile görüşmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump ve Katar Emiri de dahil olmak üzere Ortadoğu’daki liderlerle telefonda görüştüğü de bildirildi.

Putin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla yarın Soçi’de düzenlenecek toplantıda taraflar Suriye’deki gelişmeleri ve bölgedeki son durumu ele alacak.


‘Suriye’nin tüm kesimleri maksimum seviyede temsil edilmeli’


Ne olmuştu?

Rusya ve Türkiye liderlerinin bu yılki 5. yüz yüze teması olan Soçi’deki bu görüşme, Suriye’de çatışmasızlığın kalıcı hâle getirilmesi için çabaların artırıldığı bir döneme denk geliyor.

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

Toplantı gündemdeki yerini korurken ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmeler üzerine Rusya’ya hareket eden Erdoğan, ziyaret öncesinde Trump ile Putin’in ortak çağrısına tepki göstermiş, bir kez daha Afrin’e müdahale edeceklerini vurgulamıştı. Ziyaretin ardından ise “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” demiş ve Suriye’de “siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını” belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rakka'nın kurtarılmasının ardından Arap ve Kürt kadınlar şiddete karşı mücadele ediyor
Sonraki Haber
Kemalbay'dan hükümete: Sarraf konusunda neden eteğiniz tutuşuyor?