Ana SayfaGüncelMedeni Yıldırım davası yeniden görülüyor: Sanık asker duruşmalardan vareste tutuldu

Medeni Yıldırım davası yeniden görülüyor: Sanık asker duruşmalardan vareste tutuldu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Lice’de 2013 yılında kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin yeniden açılan davada, sanık er Adem Çiftçi’nin duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi.

Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin açılan davada, yerel mahkemenin sanık er Adem Çiftçi hakkında verdiği beraat kararını bozmuştu.

Kararın bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamanın ilk duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz sanık er Adem Çiftçi, “haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava duruşmasına Kocaeli’den Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve kardeşi Mehmet Yıldırım ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada sanık Çiftçi savunma yaptı.

Sanık asker: Ateş etmedim, tutanağa yanlış geçirilmiş

Savunmasında daha önceki duruşma tutanağına “olay sırasında ateş etti” şeklinde geçen ifadelerinin, kendisine ait olmadığını, tutanağa yanlışlıkla geçirildiğini öne süren Çiftçi, “Ben hiçbir şekilde ateş etmedim. Ateş ettiğime dair bir şey söylemedim” dedi.

Sanık Çiftçi, çalıştığım firmanın kendisini yurtdışına gönderecek olması nedeniyle mahkeme heyetinden duruşmalardan vareste tutulma talebinde de bulundu.

Bölge mahkemesinin bozma kararını kabul etmediklerini belirten sanık avukatı ise İstinaf Mahkemeleri’ne yerel mahkemelerin kararlarını bozma hakkı veren yasal düzenlenmenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını istedi.

Anne Yıldırım: Davanın peşini bırakmayacağım

Daha sonra söz alan Anne Yıldırım, “Adem Çiftçi daha önceki beyanlarında oğlum Medeni ile arasında iki çadır olduğunu iddia etmişti, ancak bu alanda çadır olmadığı ortaya çıktı. Olay yerinde yapılan keşfi kabul etmedi daha sonra keşif talep etti. Baktı kaçış yok, şimdi de silahı kullanmadığını iddia ediyor. Son celsede vicdanının rahat olduğunu söylüyordu. Ancak vicdanı var mıdır? Medeni doğrudan hedeftir. Herkes havaya ateş ederken o Medeni’ye ateş ediyor. Ben bir anneyim 4,5 yıldır ciğerim yanıyor. Davada adaletli bir karar çıkmasını istiyorum. Benim gözümde er Adem Çiftçi, karakol komutanı ve diğer askerler oğlumun katilidir. Kanımın son damlasına kadar bu davanın takipçisi olacağım, peşini bırakmayacağım” dedi.

‘Ateş açma talimatı verenler de dinlenilmeli’

Sanığın Medeni Yıldırım’ı doğrudan öldürme kastıyla ateş ettiğinin net olduğunu belirten Yıldırım ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, taleplerine rağmen bugün kadar tutuklama ya da adli kontrol kararı verilmeyen sanığın tutuksuz yargılanmasına kabul etmedikleri gibi duruşmalardan vareste tutulmasını da kabul etmediklerini söyledi.

Avukat Yalçındağ, ateş açma talimatı veren üst düzey askerlerin kimler olduğu belli olmasına rağmen bu davada şüpheli sıfatıyla dinlenmediklerine de dikkat çekerek, “Kolluk tarafından infaz edilen diğer sivillerin davalarında olduğu gibi bu davada da bu kişiler şüpheli olarak dinlenmeli” dedi.

Sanık asker duruşmalardan vareste tutuldu

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın tutuklanması yada hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını yönündeki taleplerinin ise mevcut delil durumu ve suçun işleniş özelikleri dikkate alınarak reddedilmesine ve sanığın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için bir sonraki duruşma ise 22 Mayıs 2018’e ertelendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fatih Portakal'ı ölümle tehdit eden kişi yakalandı, 'gaza geldim' dedi, serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Kayyumlara şikayet yağıyor, 9'u değişti: Bakanlık bugüne dek kaç belediyeye müfettiş gönderdi?