Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri eylemi: Polis ablukasına alınan Taksim’de yürüyüş engellendi

Cumartesi Anneleri eylemi: Polis ablukasına alınan Taksim’de yürüyüş engellendi

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 701’inci kez zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini soracakları eylem öncesi İstiklal Caddesi’nin bazı bölümleri polis ablukasına alındı. Bunun üzerine Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının meydana yürüyüşü ise engellendi.

Her hafta kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 701’inci hafta eylemi öncesi Taksim’in önemli bir bölümü polislerce ablukaya alındı.

Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar bariyerler ile kapatılırken, bölgede çok sayıda TOMA konuşlandırıldı.

Cumartesi Anneleri’nin toplandığı Hazzopulo Pasajı da polisler tarafından kepenkleri indirilerek kapatıldı.

“OHAL’in ardından Türkiye’nin hali bu”

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, Twitter’dan yukarıda yer alan fotoğrafı paylaşarak, polis ablukasına tepkisini gösterdi:

“Bu fotoğraf her şeyi özetliyor. Polis, zorla kaybedilen yakınlarının sorumlularını soran Cumartesi Anneleri’nin barşçıl sivil itaatsizlik eylemini engellemek için tüm alanı ablukaya almış. OHAL’in kaldırılmasından bir ay sonra, Zorla Kaybedilenler Günü haftasında, Türkiye’nin hali bu!”

Galatasaray Meydanı’na yürüyüş engellendi

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise polis ablukasına rağmen, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Polis İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyük Parmakkapı Sokak’ta ellerinde karanfiller ve faili meçhul cinayetlerde öldürülen ve zorla kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyan hak savunucularının önünü kesti.

Yapılan görüşmede anlaşma sağlanamayınca Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları burada oturma eylemine geçti. Basın açıklaması da engellemenin yaşandığı bölgede yapıldı.

Açıklama sonrası Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları İHD İstanbul Şubesi’ne döndü.

“Bu engelleme ile devlet gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi”

Kayıp yakınları, yıllardır sürdürdükleri adalet arayışlarının yasaklarla engellenmek istenmesine dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

23 Şubat 1995’te gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Bu engelleme ile devlet gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Üstelik bugün Dünya Barış Günü’ydü. Faşizan bir şekilde engellenmeye çalışıldı. Tabii onlar engelleyecek ama biz gene ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

6 Aralık 1993’te kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın eşi Sultan Taşkaya da kayıplarını aramak için 23 yıldır Galatasaray Meydanı’nda olduklarını söyledi, ancak 2 haftadır eylemlerine izin verilmediğini belirterek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Biz kayıplarımızı arıyoruz. Kimseye kötülük yapmıyoruz. Ne yapıyorsa yapsın, ne yapacaksa yapsın biz yine gideceğiz. Çünkü bizim içimiz yanıyor, kayıplarımızı arıyoruz. Her hafta mutlaka toplanacağız. Orada izin vermezse başka yerde toplanacağız. Ne kadar gaz da atsalar zulüm de etseler, bu işin peşini bırakmayacağız.”

21 Kasım 1980’de gözaltına alınarak kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren ise “O meydanı açmadılar. Ama bundan sonraki haftalarda da her koşul altında kayıplarımızın akıbetini aramaktan, faillerinin yargılanmasını istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı.

Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de partisinin MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü buluşmasına saldırı sonrası Galatasaray Meydanı’ndaki yasağın kalıcılaştırıldığı mesajı veren hükümete çağrı yapmıştı. Açıklamada, yetkililere, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının 1 Eylül’de yapılması planlanan bir sonraki eylemde ve ondan sonraki eylemlerde korunması ve güvence altına alınması istenmişti.

Dün basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.


Bu haberde MA ve Evrensel’den yararlanılmıştır.