Ana SayfaDünyaFransa’da mülteciler için ‘sınırları açın’ yürüyüşü

Fransa’da mülteciler için ‘sınırları açın’ yürüyüşü

HABER MERKEZİ – Sarı Yelekliler isyanıyla gündemde olan Fransa’da bu kez başkent Paris başta olmak üzere 40’ı aşkın kentte binlerce kişi mültecilerin daha iyi bir şekilde karşılanması ve ‘kağıtsızlar’ın ikamet izinlerinin verilmesi için sokaklara çıktı.

Fransa’da, Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla 250 dernek, sendika ve siyasi partinin çağrısı üzerine 40’ı aşkın kentte mülteciler için eylemler düzenlendi.

2 bini aşkın kişinin katıldığı Paris’teki yürüyüşte, mültecilerin daha iyi bir şekilde karşılanması ve ‘kağıtsızlar’ın ikamet izinlerinin verilmesi için talepler dile getirildi.

Pazartesi günü akşam saatlerinde yapılan yürüyüşte sık sık “sınırları açın” sloganı da atıldı.

Yürüyüşte “Biz de sabah erken uyanan Fransa’yız” ve “Burada yaşıyoruz, burada çalışıyoruz, burada kalıyoruz” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Eylemciler, göçmenlerin tutulma sürelerinin 45 günden 90 güne çıkarılmasına da tepki göstererek, bu tedbirin tek sonucunun intihara sürüklemek ve insanlık dışı koşullar oluşturmak olduğunu belirtti.

“Sarı Yelekliler ile bir aradayız”

Paris’teki yürüyüşü yerinde takip eden gazeteci-yazar Metin Yeğin, değerlendirmelerde bulundu.

Yürüyüş sırasında “Her yerde polis var, hiçbir yerde adalet yok” sloganlarıyla mülteci haklarının tanınmamasına dair tepkilerin dile getirildiğini belirten Yeğin, yürüyüşe Fransa’nın en büyük sendikalarından CGT’nin de katıldığını ve bazı eylemcilere “Sarı Yelekliler’i destekliyor musunuz” sorusunu yönelttiğini ve şu yanıtı aldığını söyledi.

“Sarı Yelekliler’e destek vermiyoruz, desteklemek için ayrı olmamız lazım, biz onlarla bir aradayız.”

Yeğin liselilerin eylemleri, üniversitelerde yeni başlayan işgal hareketlerinin, eylemlere çevrecilerin katılmasının Sarı Yelekliler’in eylemliliklerine Noel sonrasına taşıyacak dinamizmi kazandıracağı değerlendirmesinde bulundu.

Sarı Yelekliler isyanı

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Bir ayı aşkındır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüştü.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.


Bu haber Fırat Haber Ajansı ve Sendika.org’dan derlenmiştir.
Previous post
Özgür Karabulut: Üçüncü havalimanı şantiyesinde işçi tutamıyorlar
Next post
Türkiye cinsiyet eşitliğinde 149 ülke arasında 130. sırada