Ana SayfaDünyaLibya krizi: İki haftada 200’ü aşkın kişi öldü, 25 bin kişi yerinden edildi

Libya krizi: İki haftada 200’ü aşkın kişi öldü, 25 bin kişi yerinden edildi

HABER MERKEZİ – Libya’da yaklaşık iki hafta önce başlayan çatışmalarda 18’i sivil 205 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaklaşık 25 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarsızlık içinde bulunan Libya’nın doğusunda ve batısında iki ayrı yönetim bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası toplumun büyük bölümü Trablus’ta Başbakan Fayiz Serrac’ın başkanlık ettiği Uluslararası Mutabakat Hükümeti’ni tanıyor.

Ancak ülkenin doğusunda kontrolü elinde tutan General Halife Hafter’e bağlı güçler, 4 Nisan’da Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlattığını açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık iki hafta önce Hafter’e bağlı birlikler ve hükümet güçleri arasındaki çatışmalarda 18’i sivil olmak üzere, 205 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. En az 913 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre ise çatışmalar nedeniyle yaklaşık 25 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan Libya medyası Perşembe günü çatışmaların ülkenin güneyindeki Sabha kenti yakınlarındaki Tamanhint Askeri Üssü’nde yoğunlaştığını duyurdu.

Serrac ‘uluslararası sessizliği’ kınadı

Başbakan Fayiz Serrac ise başkent Trablus’a yönelen General Hafter’e bağlı güçlere karşı uluslararası müttefiklerinin “sessizliğini” kınadı.

Halkının dünya tarafından yalnız bırakılmış hissettiğini söyleyen Serrac, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmemesinden şikayetçi oldu ve “Herkes bunun arkasında Hafter’in olduğunu bilmesine rağmen Ruslar Hafter’den bahsedilmesini kabul etmiyor” dedi.

Serrac ayrıca, Hafter’i desteklemekle suçladığı Fransa ile tüm anlaşmaların dondurulacağını açıkladı. Fransa ise bu suçlamaları reddediyor.


Bu haberi DW Türkçe ve BBC Türkçe‘den derledik.



Önceki Haber
2018 Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması yapıldı
Sonraki Haber
AA'nın denetimi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na verildi