Ana SayfaDünyaGazze’ye dönük bombardımanda can kaybı 119’a yükseldi

Gazze’ye dönük bombardımanda can kaybı 119’a yükseldi

HABER MERKEZİ – İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları yoğun bir şekilde devam ediyor. İsrail ayrıca, Gazze sınırına asker ve ağır silah yığıyor. Pazartesi gününden beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 119’a yükseldi, ölenler arasında onlarca çocuk var. İsrail’de de Gazze’den atılan roketler sonucunda en az yedi kişi yaşamını yitirdi. Giderek şiddetlenen çatışmalara ilişkin son gelişmeleri derledik.

İsrail ordusu, kuşatma altındaki Filistin yerleşim bölgeleri yakınlarında asker ve tank konuşlandırmasını hızlandırırken, uluslararası itidal çağrılarını yok sayarak Gazze’yi hava saldırıları ve top mermileriyle bombalamayı sürdürüyor.

Guardian gazetesinin Kudüs muhabiri Oliver Holmes, İsrail’in şimdiye kadar Gazze’ye karşı en yoğun saldırısını gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Beşinci gününe giren hava saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı en az 119. Ölenler arasında 31 de çocuk bulunuyor.

Yerel Safa haber ajansı tarafından paylaşılan görüntüler, İsrail’in Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye’ye düzenlendiği hava saldırılarının neden olduğu yıkımın seviyesini gösteriyor.

https://twitter.com/SafaPs/status/1393120500184928257?s=20

Filistinli silahlı gruplar da İsrail’in sahil kesimindeki Aşkelon ve Aşdod kentleri ile Tel Aviv’deki Ben Gurion havalimanı yakınlarını roketlerle hedef almaya devam ediyor.

10 Mayıs’tan bu yana İsrail’de de biri çocuk olmak üzere en az yedi kişi yaşamını yitirdi.

 

Kara harekatı başlamadı

İsrail hava saldırılarına devam ederken, Gazze sınırına da askeri yığınak yapıyor.

Ancak son birkaç saatte basına yapılan farklı açıklamaların ardından İsrail ordusu, askerlerinin Gazze Şeridi’ne girmediğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada “Hamas’ın ağır bir bedel ödeyeceğini söylemiştim. Bunu yaptık ve ağır bir şekilde de yapmaya devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu operasyon sürmesi gerektiği kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın askeri sözcüsü ise “Gazze Şeridi’ne yapılacak bir kara operasyonu, Allah’ın izniyle, düşmanın ölülerini ve mahkumlarını artırmak için bize fırsat verecek. Allah’ın izniyle onlara ağır bir ders vermek için hazırız” mesajını yayımladı.

BM’den çağrı

İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun saldırıların ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ramazan Bayramı’nın ruhuna saygıyla bir an önce gerilimin ve Gazze ile İsrail’deki saldırıların sona erdirilmesi çağrısında bulunuyorum. Çok sayıda masum sivil zaten öldü. Bu çatışma ancak sadece radikalleşmeyi ve aşırılığı bütün bölgede hızlandırır” ifadelerine yer verdi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bölgedeki durumu konuşmak için Pazar günü bir araya gelecek.

Öte yandan, İsrail ve Filistin güçleri arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için arabuluculuk girişimleri de sürüyor.

Taraflarla görüşmek üzere dün İsrail’e giden Mısır heyetinin İsrail yönetiminin insani ateşkes planlarını reddetmesinin ardından Tel Aviv’den ayrıldığı aktarıldı.

Erdoğan: İsrail’in zulmüne eyvallah etmeyeceğiz

Recep Tayyip Erdoğan (Fotoğraf: Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları karşısında “hem hüzünlü hem öfkeli” olduğunu söyledi ve BM Güvenlik Konseyi’ne barışçıl bir çözüm çağırısı yaptı:

BM Güvenlik Konseyi’nin Genel Kurul’da alınan kararla uygun şekilde, süratle Kudüs’te barışı ve huzuru sağlayacak adımları atması şarttır. Türkiye olarak BM bünyesinde başlatılacak her girişime aktif destek vermeye, barış için sorumluluk üstlenmeye ve fedakarlık yapmaya hazırız.

“Tüm dünya görmezden gelse bile İsrail’in zulmüne eyvallah etmeyeceğiz” diyen Erdoğan, “Uluslararası toplumun bu konudaki duyarsızlığından üzüntü duyuyoruz. Siyasi kaygılarla, sinsi hesaplarla İsrail’in döktüğü kanlara sessiz kalarak ortak olanlar, bir gün sıranın kendilerine geleceğini bilmelidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Eğer İsrail’in Filistin’de ve bilhassa Kudüs’te sergilediği saldırganlığı derhal durdurmazsak, yarın herkes kendini bu vahşi zihniyetin hedefinde bulacaktır” diye ekledi.

ABD’den seyahat uyarısı

Bir diğer yandan ise ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının İsrail, Gazze ve Batı Şeria’ya yönelik seyahat kararını tekrar gözden geçirmesi uyarısında bulundu.

Yahudi ve Arapların yoğun olarak yaşadığı İsrail kentlerinden sık sık şiddet vakaları bildirilmeye devam ediyor.

Şiddete son verilmesi çağrısı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, “tanık olduğumuz şiddet olayları, İsrail’in egemenliği için gerçek bir tehdit. Buna izin veremeyiz” açıklamasında bulunurken, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da ülke genelinde güvenlik güçlerine ‘yoğun takviye’ yapıldığını duyurdu.

İsrailli yetkililerin açıklamalarına karşın sosyal medyada paylaşılan videolarda, hem Batı Şeria’da hem de İsrail’in çeşitli kentlerinde Filistinlilerin evlerine saldıran birçok İsrailli yerleşimci görülüyor.


Karınca, Al Jazeera, BBC, DW



Önceki Haber
Bir hekim daha 'Corona'dan yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
HDP Genel Merkezi'ne saldırı