Ana SayfaGüncelSuruç Katliamı davası: Dosyadaki kamera görüntülerinin 5 saati kesilmiş

Suruç Katliamı davası: Dosyadaki kamera görüntülerinin 5 saati kesilmiş

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı davasında olay günü görüntülerinin 5 saatlik kısmının dava dosyasına girmediği öğrenildi. Bir sonraki duruşma 7 Ağustos’ta yapılacak.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 gencin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin açılan davanın 9’uncu duruşması yapıldı.

Urfa T Tipi Cezaevi Kampüsü içerisindeki mahkeme salonunda yapılan duruşmayı, yaşamını yitirenlerin aileleri ile katliamda yaralananların yanı sıra Suruç Aileleri İnisiyatifi, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ve parti yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik, Diyarbakır, İstanbul ve Urfa barolarına bağlı avukatlar izledi.

Öncesinde salona girecekler askerlerce arandığı duruşmaya, yaşamını yitirenlerin avukatları katıldı, davanın tek sanığı Yakup Şahin ise tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Katliam sonrasına ait görüntülerin 5 saati dosyada yok

Kimlik tespitlerinin ardından duruşma müşteki ifadeleri ile başladı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları mahkemeye ”Biz bu davanın peşini bırakmayacağız, sonuna kadar takipçisiyiz” sözleriyle seslendi.

Ailelerin ardından söz alan dava avukatlarından Kader Tonç, katliam gününe dair MOBESE görüntülerinin ilk defa dosyaya girdiğini açıkladı.

Dosyaya giren görüntülerde yaptıkları incelemede katliam sonrasına ait görüntülerin 5 saatlik kısmının kesildiğini söyleyen Tonç, söz konusu görüntülerde ne olduğu sorusunu yöneltti.

Avukat Tonç, patlama öncesinde saldırganın ‘mutlaka keşif yapmış olduğunu’ söyledi ve bu keşif için görüntülerin geriye dönük incelenmesi talebinde bulundu.

“İlyas Aydın’ın sözlerini araştıracak mısınız?”

Ardından söz alan avukat Gülhan Kaya da Tonç’un dikkat çektiği üzere MOBESE kameralarının 5 saatlik bölümünün kesilmesine vurgu yaptı.

Kaya, Suriye’de yakalanan IŞİD’lilerin durumunun MİT’e sorulmasını, İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi için istihbarat raporu istenmesini talep etti ve IŞİD’in ‘Türkiye Emiri’ olduğu belirtilen İlyas Aydın’ın son günlerde basına verdiği demeçlerin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Kaya ayrıca Aydın’ın medyaya verdiği demeçleri dosyaya sunmaya çalışacaklarını söyledi.

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ise “İlyas Aydın, ‘Suruç, Ankara katliamlarını biz yaptık’ diyor. Bunu araştıracak mısınız?” sorusunu yöneltti.

Öncel, “Birkaç duruşma önce tanık olarak dinlenen Abdullah Ömer Aslan dosyanın şu anda en kilit ismidir. Bu kişi ciddi anlamda araştırılmalı. Bu kişinin verdiği ifade tamamen yalandır. Bu kişi hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunması talebinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Yakup Şahin: İlyas Aydın’ı ilk kez duydum

Savunmaların ardından mahkeme duruşmaya bir saat öğlen arası verdi.

Aranın ardından mahkeme heyeti sanık Yakup Şahin’e “Ebu Ubeyde Turki” kod adlı IŞİD’in ‘Türkiye Emiri’ olduğu belirtilen İlyas Aydın’ı tanıyıp tanınmadığını sordu. Şahin, bu ismi ilk defa duyduğu cevabını verdi.

Ara karar

Ardından söz alan iddia makamı, sanık Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkındaki yakalama kararının devamına, tanık Abdullah Ömer Aslan’ın kullandığını beyan ettiği telefonunun HTS kayıtlarının istenmesine ve Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, sanık Yakup Şahin’in delil durumu dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

İddia makamının sözlerinin ardından ara verilen duruşmanın devamında mahkeme heyeti kararı açıkladı. Buna göre;

  • Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında yakalama kararı sürecek
  • Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusu talebi HTS kayıtlarının incelenmesinden sonra karara bağlanacak
  • İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak patlama anı öncesinde ve sonrasındaki görüntülerin kesintisiz olarak gönderilmesi istenilecek
  • Gönderilen görüntüler bilirkişi heyeti tarafından incelenecek
  • Abdurrahman Alagöz’ün olay günündeki hareketlerine göre alakalı olduğu kişiler tespit edilip robotlaştırılacak
  • İlyas Aydın hakkındaki bilgi ve soruşturma emniyet müdürlüğünden talep edilecek

Söz konusu kararları alan mahkemeye heyeti bir sonraki duruşmayı 7 Ağustos tarihine erteledi.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dersim'de çatışma çıktı, üç asker yaralandı
Sonraki Haber
Lice’de 10 muhtarın yerine kayyum atandı