Ana SayfaGüncelYeniden gündemde: Öcalan ‘başkanlık’ için ne düşünüyor, daha önce ne demişti?

Yeniden gündemde: Öcalan ‘başkanlık’ için ne düşünüyor, daha önce ne demişti?

HABER MERKEZİ – Referanduma giderken PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘başkanlık’ konusuna ilişkin görüşleri eski başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın geçmiş yıllardaki beyanları üzerinden yeniden gündeme geldi. Peki, Öcalan ‘başkanlık’ konusunda neler söylemişti? Müzakereler sürerken İmralı’daki görüşmeler esnasında gelen heyete konuyla ilgili konuşan Öcalan ‘Başkanlık sistemi düşünülebilir’ demiş ancak ‘başkanlığın’ ABD ve benzeri bir sistem olması durumunda tartışılabileceğini vurgulamıştı.

‘Başkanlık sistemini’ getirecek olan Anayasa değişiklik referandumuna Nisan ayında gidilecek.

Referandum yolunda ‘Evet’-‘Hayır’ tartışmaları sürerken, son olarak eski başbakan yardımcısı AKP’li Yalçın Akdoğan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘başkanlık’ konusuna ilişkin eski beyanları bazı medya organları aracılığı ile gündeme geldi.

‘Öcalan’ın başkanlık sistemine karşı olduğu yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını’ ileri süren Akdoğan’ın 7 Haziran seçimleri öncesinde dile getirdiği görüşleri, Cumhuriyet Gazetesi de dahil bazı medya organlarında yer buldu.

Akdoğan’ın beyanları üzerine bina edilen söz konusu haberlerde ise “Öcalan’ın başkanlık sistemine destek verdiği” iddia edildi.

Öcalan ne diyor?

Peki, Öcalan ‘başkanlık sistemi’ konusunda ne düşünüyor ve daha önce verdiği demeçlerde ne dedi? Daha önce değişik vesilelerle ‘başkanlık’ ile ilgili düşüncelerini nasıl dile getirdi?

dihaber, Akdoğan’ın eski beyanları üzerine son günlerde tartışılan bu konuya, bir haber ile eğildi.

Habere göre ‘başkanlık’ tartışmaları ilk olarak İmralı’da 23 Şubat 2013 tarihinde, yani müzakere sürecinin başlamasından hemen sonra ele alındı.

Öcalan’ın o dönem konuya dair değerlendirmeleri ise haberde özetle şöyle aktarıldı:

“Başkanlık düşünülebilir ama…”

Şubat 2013

 

HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in “Bir de Başkanlık meselesi var. Kamuoyu bu konuda çok hassas. Totaliter bir yapıya dönüşmesinden endişe ediliyor” sorusuna cevaben:

Başkanlık sistemi düşünülebilir. Yalnız burada Başkanlık ABD’deki gibi olmalı. Devlet Meclisi gibi bir Senato. İkincisi, bir de Halklar Meclisi. Bunun adı Demokratik Meclis de olabilir. Bu da ABD’deki Temsilciler Meclisi gibi olabilir, Rusya’daki Alt Duma gibi olabilir. İngiltere’deki Avam Kamarası’nın Türkiye versiyonu gibi. Esas olarak HDK’yi parlamentoya uyarlamak gibi düşünebiliriz.

“ABD’deki gibi başkanlık olursa tartışabiliriz”

Ocak 2014

Abdullah Öcalan

Yeni Başkanlık tartışmalarında ABD ve benzeri gibi bir sistem olursa tartışılabilir. Bunun için sivil toplum yasası ve yerel yönetimler özerklik yasası çıkacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi önemlidir. Potansiyelimizi önemsemek lazım. Bunu ikiye katlayabiliriz. İlk turda adayımız olacak. Kendi adayımız etrafında azami toplanacağız, oylarımızı çoğaltacağız ve gücümüzü ortaya çıkartacağız. Bu hem büyük bir silahtır hem de ilk defa kendi oyumuzu görme şansı verir. Hem ulusalcılara hem de AKP’ye karşı elimizde önemli bir müzakere silahı olur. Müzakereye kim yanaşırsa onu da destekleyebiliriz. Aynı zamanda Türkiye emekçi halkına da sesleneceğiz.

Previous post
Gücünün farkında olan çocuklara: 'Feminizme Devam' raflarda
Next post
Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış görüşmeleri başladı