Ana SayfaGüncelHayvan özgürlüğü ve yaşam hakkı için: Kocaeli’de bir vegan kafe

Hayvan özgürlüğü ve yaşam hakkı için: Kocaeli’de bir vegan kafe

HABER MERKEZİ – Kocaeli’nin ilk vegan kafesi ‘Fesleğen Butik Cafe’, hayvan özgürlüğünü savunan ve sağlıklı beslenmek isteyenleri anne elinden çıkan lezzetler ve organik ürünlerle buluşturmaya davet ediyor.

Vegan beslenenler için alternatifin olmadığı Kocaeli’de ilk vegan kafe ‘Fesleğen Butik Cafe Restaurant’ açıldı.

Organik ürünlerin kullanıldığı ve hayvansal hiçbir gıdanın bulunmadığı kafede, guliten rahtasızlığı olanlara da alternatif yiyecekler sunuluyor.

Nevin Şentürk ve oğlu İlyas Şentürk’ün işlettiği kafe, vegan veya vejeteryan olmayanların da uğrak yeri.

İstanbul dışında Türkiye’nin birçok ilinde vegan beslenmeye yönelik bir alternatif bulunmadığını belirten kendisi de vegan olan İlyas Şentürk, vegan beslenenler için alternatif olmanın gerekliliği üzerine böylesi bir kafeyi açtıklarını söylüyor:

Veganlar, Kocaeli’de yemek yiyecek bir yer bulamıyordu. Ben de profesyonel aşçıyım ama çalıştığım yerlerde vegan yiyecekler yapılmıyordu, bu benim için bir çelişkiydi. Veganlar için lezzetli, organik ve sağlıklı tatlar sunmak için böylesi bir yer açtık.

Vegan beslenenler dışında guliten hastalığı olanlar için de alternatif yiyecekler sunduklarını söyleyen Şentürk, şöyle devam ediyor:

Menümüzde makarnalar, günlük çıkarttığımız yemekler, gulitensiz undan yapılan waffle, sarmalar, kendi ürettiğimiz vegan çikolatalı tatlılar var. Geniş bir menüye sahibiz bunun amacı da ‘Veganlar ne yiyor’ sorusunu kırmaktır. Annem kendi elleri ile birçok yemeği yapıyor. Vegan döner, köfte ve yogurt da bulunmakta. Bize gelenlerin çoğu vegan yada vejeteryan değil, lezzet olarak burayı tercih eden birçok kişi var. Yıllarca vegan olmak üzere tartıştığımız insanlar bugün vegan ürünlerin daha lezzetli ve hafif olduğunu söyleyebiliyor. Burada sağlıklı beslenmek isteyenler de yerini alıyor.

‘Hayvan özgürlüğü için vegan beslenme’

Vegan beslenmenin insan sağlığı açısından da önemine dikkat çeken Şentürk, toplum içinde yaygın olan etçil beslenmenin insan anatomisine uygun olmadığını dile getiriyor.

Tıp alanında çalışan vegan bilim insanlarının, vegan beslenen bireylerin kolestrol, damar tıkanması, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara karşı daha az risk altında olduğunu dile getiren Şentürk, hayvan özgürlüğü ve tüm canlılar için yaşam hakkına dikkat çekiyor:

Sermaye dediğimiz olgu tabağımıza kadar müdahale ediyor. Kendine sağlık uzmanı diyenler sermayenin güdümünde. İşlenmiş etlerin kansorejen ürünler var, bu sermayenin bir ürünü. Bizim tabaklarımıza koyup başka seçenek yokmuş gibi bize bunlar yedirtiliyor, öyle öğretiliyor. Hayvancılık sektörü dünya genelinde otomotiv sektöründen daha fazla yer alıyor. Sermayenin güdümünde olmayan alternatif bir tıp düşünürsek vegan beslenen insanların daha sağlıklı olduğunu görebiliriz.

Son olarak sağlıklı beslenmek için organik ürünleri tercih ettiklerini belirten Şentürk, sağlıklı ev yemekleri yemek isteyenler için kendilerini adres gösteriyor.


Kaynak: dihaber