Ana SayfaGüncelProf. Kaboğlu uyardı: ‘Terörist’ söylemi çok tehlikeli, ‘Hayır’ diyen öldürülürse kim sorumlu olacak?

Prof. Kaboğlu uyardı: ‘Terörist’ söylemi çok tehlikeli, ‘Hayır’ diyen öldürülürse kim sorumlu olacak?

HABER MERKEZİ – Hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumunda tercihini ‘Hayır’dan yana kullanacakları “terörist” olmakla itham etmesine tepki gösteren Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “‘Hayır’ diyenleri teröristlerle eş kılma söylemi geliştirildi. Bu hedef göstermedir. ‘Hayır’ diyen kişi öldürülürse kim sorumlu olacak? Bu çok tehlikeli bir söylemdir” dedi.

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Avrupa Konseyi’nin anayasa reformlarını incelemekle görevli Venedik Komisyonu’nun referanduma sunulan ve 16 Nisan’da oylanacak ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliğine dair görüş raporuna ilişkin RS FM’de değerlendirmelerde bulundu.

“Venedik Komisyonu’nun raporu küçümsenmemeli”

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda “otoriter ve kişisel bir rejime dönüşme tehlikesi taşıdığı” belirtilen Venedik Komisyonu raporunun küçümsenmemesi gerektiğini belirten Kaboğlu, şunları söyledi:

Konuya iki açıdan bakmak gerekir. Birincisi, Venedik komisyonu açısından. İkincisi, Türkiye’deki tepkiler bakımından. Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi’nin önemli bir danışma organıdır. Venedik Komisyonu’nun raporundaki görüşler Avrupa Konseyi’nin resmi nitelik taşımaktadır. Avrupa Mahkemesi kararlarında bile dikkate alınabilecek derecede bir etkiye sahiptir. Venedik Komisyonu’nun raporunu küçümsememek gerekir. Anayasa değişikliğinin telaffuz edildiği 16 Ekim’den bu yana yaşadıklarımızı göz önüne alırsak, siyaset bilimcilerin söylemeye çalıştıkları ama hükümetin dikkate almadığı görüşleri, o zaman Venedik Komisyonu Raporunu Türkiye bağlamında bir gerçeklik zeminine oturtabiliriz.

Türkiye’de şu an OHAL’i de aşan ve Anayasa dışına çıkan uygulamaların yaşandığını belirten Kaboğlu, şöyle devam etti:

Bu hukuk dışı uygulamalar bizzat Başbakan tarafından itiraf edildi. Milletvekilleri ‘evet’ propagandası yapmak amacıyla sahaya dağılmış bulunuyorlar. Bu öyle bir dağılma ki Türkiye’yi Avrupa ile derin bir krize soktu. O yüzden Venedik Komisyonu Raporu bütün bu gelişmelerden ayrı ele alınamaz.

OHAL’de referandum 

OHAL sürecinde referanduma gidilmesini de eleştiren Kaboğlu şunları söyledi:

Sayın Başbakan yaklaşık 2 ay önce ‘OHAL ortamında anayasa oylaması yapılmayacak’ demişti. Biz de ‘sadece oylama değil, OHAL’de anayasa tartışması da yapılmamalı’ demiştik. Ancak anlaşılıyor ki OHAL kaldırılmadan anayasa oylaması yapılacak gibi görünüyor. OHAL koşulları ortadan kalkmıştır işareti de yok. Türkiye’nin geleceğini belirleyen kökten düzenlemeler söz konusu.

‘Hayır’cıların hedef gösterilmesi

Hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumunda tercihini ‘Hayır’dan yana kullanacakları “terörist” olmakla itham etmesine tepki gösteren Kaboğlu şöyle konuştu:

Hayır yönünde irade koyanları sindirmekten, terörist ilan etmekten kendilerini alıkoymalılar. ‘Hayır’ diyenleri teröristlerle eş kılma söylemi geliştirildi. Bu hedef göstermedir. ‘Hayır’ diyen kişi öldürülürse kim sorumlu olacak? Bu çok tehlikeli bir söylemdir.




Önceki Haber
'Deneysel Olarak Sınanmış Homofobiyle Baş Etme Grup Rehberliği Programı' yayımlandı
Sonraki Haber
"Mars'a yerleşen insanlar evrim geçirecek"