Ana SayfaGüncel12 Eylül davası düştü, avukatların ‘Bari apoletleri sökülsün’ talebi reddedildi

12 Eylül davası düştü, avukatların ‘Bari apoletleri sökülsün’ talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, Kenan Evren ile Ali Tahsin Şahinkaya hakkındaki davanın, sanıkların ölmüş olmaları nedeniyle düşürülmesine karar verildi. Mahkeme, Evren ve Şahinkaya’nın rütbesinin sökülmesi talebini ise reddetti.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya hakkındaki davanın, sanıkların ölmüş olmaları nedeniyle düşürülmesine karar verdi.12

Hürriyet gazetesinin haberine göre, 2012 yılında ilk duruşması yapılan davanın bugün son duruşması Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın avukatları ile müşteki tarafın avukatları hazır bulundu.

Duruşmada dinlenen müştekiler, Yargıtay’ın bozma kararına mahkemenin direnmesini talep etti.

‘Bari apoletleri sökülsün’ talebine ret

Müştekilerin avukatları da yaptıkları son savunmada iki sanığın hayatını kaybettiğini, 1632 sayılı Askeri Kanun uyarınca en azından rütbelerinin sökülmesi talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından mahkeme iki sanık hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken; sanık generaller Evren ve Şahinkaya’nın rütbesinin sökülmesi talebi de reddedildi.

Ne olmuştu?

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül davasının iki sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Şahinkaya, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezalara indirim uygulanarak müebbet cezasına çevrilmişti.

Evren ve Şahinkaya 21 Aralık 1979’da dönemin Başbakanı’na verdikleri muhtırayla Anayasa’yı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan, 12 Eylül 1980’de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçundan eylemlerine uyan 765 sayılı TCK’nın 146/1. maddesi gereğince “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına çarptırılmıştı.

Evren ve Şahinkaya hakkında, Askeri Ceza Kanunu’nun “askeri rütbelerin sökülmesine” ilişkin 30. maddesinin uygulanmasına da karar verilmişti.

Evren ve Şahinkaya’nın avukatlarının itirazıyla dosya temyiz için Yargıtay’a gönderilmiş ancak dosyanın incelenmesi tamamlanmadan iki sanık iki ay arayla hayatını kaybetmişti.

Dosyayı karara bağlayan Yargıtay, 23 Haziran 2016’da davanın düşürülmesine karar vermişti.