Ana SayfaGüncelİddianame kabul edildi: 3’ü tutuklu 6 gazetecinin ilk duruşması 24 Ekim’de

İddianame kabul edildi: 3’ü tutuklu 6 gazetecinin ilk duruşması 24 Ekim’de

HABER MERKEZİ – Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle dördü tutuklu bulunan yedi gazeteci hakkındaki iddianame kabul edildi. İddianamede tutuklu gazetecilerden Ömer Çelik “örgüt propagandası”, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyor. 6 gazeteci 24 Ekim’de ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle dördü tutuklu üçü tutuksuz yargılanan yedi gazeteci hakkında İstanbul Adliyesi’ndeki basın savcısı tarafından hazırlanan iddianame 29. Ağır Ceza Mahkmesi tarafından kabul edildi.

İddianamede tutuklu gazetecilerden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik “örgüt propagandası”, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyor.

Ayrıca iddianamede, gazetecilerin “bilişim sistemini engelleme” “verileri yok etme veya değiştirme” gibi suçlardan da cezalandırılmaları istendi.

İddianamede tutuksuz yargılanan gazeteciler dihaber muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın hakkında da “örgüt propagandası” suçlaması yapıldı.

Gazetecilere yöneltilen suçlamalara gerekçe olarak ise gazetecilerin yaptıkları haberler ve sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar gösterildi.

Die Welt gazetesinin tutuklu muhabiri Deniz Yücel’in ise dosyasının iddianameden ayrıldığı belirtildi.

İddianameyi kabul eden 29. Ağır Ceza Mahkemesi doysa üzerinde yaptığı değerlendirmede tutuklu 3 gazetecinin, “üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti mevcut delil durumu kapsamında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliler” olduğunu belirterek tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Tutuksuz sanık Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu için verilen adli kontrol tedbirini kaldırmayan mahkeme, duruşma tarihini ise 24 Ekim olarak belirledi.

Ne olmuştu?

Altı gazeteci, Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle İstanbul merkezli 25 Aralık 2016 tarihli ev baskınlarında gözaltına alınmıştı.

24 günlük gözaltı süresinin ardından Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, Derya Okatan, Metin Yoksu ve Eray Sargın serbest bırakılmıştı.

Aynı dosyada yargılanan Almanya vatandaşı Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel 14 Şubat’ta ifade vermek için gittiği mahkemece 27 Şubat’ta tutuklanmıştı.


Gazete Karınca