Ana SayfaGüncelPasaportuna el konulan Aslı Erdoğan: Bu çok ağır bir psikolojik işkence

Pasaportuna el konulan Aslı Erdoğan: Bu çok ağır bir psikolojik işkence

HABER MERKEZİ – Almanya’da aldığı barış ödülünü pasaportu iptal edildiği için almaya gidemeyen Erdoğan’a bir ödül de Fransa’dan geldi. Erdoğan Fransa’nın en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur’a layık görüldü. Pasaportunun mahkeme kararı olmamasına rağmen iptaline ilişkin konuşan Erdoğan, “Bu bir psikolojik işkence. Çok ağır bir işkence. Bana, açlık grevi ya da intihardan başka bir seçenek bırakmayacaklar mı?” dedi.

Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi olduğu gerekçesiyle 4 buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan, kendisine verilecek barış ödülünü almak üzere Almanya’ya yolculuk etmek isterken pasaportuna el konulmuştu.

Erdoğan pasaport iptali kararına ilişkin Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’a konuştu.

Erdoğan, Fransa’nın en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur’a layık görüldüğünü de açıkladı.

Daha önce de aldığı ödülleri almak için yurtdışına çıkamadığını ve konuşmacı olarak çağırıldığı panellere katılmasının engellendiğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

Sadece bir ödül değil ki, ben bugüne dek zaten 5 ödülü almaya gidemedim. Hatta birinde, İsveç PEN’in  Tucholsky ödülü verildiğinde cezaevindeydim. Ondan sonra Avusturya Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü. Almanya Theodor Heuss ödülü. En önemlisi ve en kırıcısı Avrupa Kültür Vakfı Prenses Margriet Kültür Ödülü’ne gidememek oldu tabi. 22 Eylül’deki törenle verilecek olan Erich Maria Remarque Barış Ödülü. Onun dışında, Deniz Yücel ile paylaştığımız Almanya’nın basın özgürlüğü ödüllerinden Sparkasse Leipzig Medya Vakfı’nın verdiği Basın Özgürlüğü ve Medyanın Geleceği Ödülü var. Bir ödül daha var ama inanır mısın detaylarını hatırlamıyorum.

Davetli olduğum ve kaçırdığım festivallerin sayısı en az 30-40 arası.

Fransa’nın en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur aldım. Yani Fransa Hükümeti beni şövalye ilan etti. Üç hafta önce konsolosluğa çağırıp bildirdiler. Yazıyı verdiler. Ben de ‘Lütfen parlamentodan resmi bir davet çıkartın. İş buraya geldi’ dedim.

Erdoğan, ödül törenine katılmasına dönük engellemeye ilişkin ise şöyle konuştu:

Tüm bunlardan sonra kendini nasıl hissediyorsun?” diye soruyorum. Şu yanıtı veriyor: “Çok iyi değilim açıkçası. Pek çok travmayı art arda yaşıyorum. Ünlü olmak da bir travmadır. Basının önüne atılmak. Her şey bitti, çıktım derken, ‘Yo’, diyorlar, ‘Bitmedi. İstediğimiz an, kedinin fareyle oynadığı gibi oynarız senle’. Adalet Yürüyüşü’ne katılıyorum, ‘Aman ne yaptın, çok kızdı sana gene’. Niye katılmayayım? Dostoyevsk’nin bir lafı vardır, çok severim ve çok doğrudur, ‘En büyük kötülüğü yaptığımız insanlardan bir de üstüne nefret ederiz.’

Bu bir psikolojik işkence. Çok ağır bir işkence. Bana, açlık grevi ya da intihardan başka bir seçenek bırakmayacaklar mı?

Previous post
Mumbai’de bina çöktü: En az 21 kişi hayatını kaybetti, kayıp sayısı bilinmiyor
Next post
Rakka’da IŞİD’den kurtarılan siviller güvenli bölgelere ulaştırıldı