Ana SayfaDünyaHonduras’ta devlet başkanlığına ‘yeniden’ Hernandez seçildi

Honduras’ta devlet başkanlığına ‘yeniden’ Hernandez seçildi

HABER MERKEZİ – Honduras’ta sol muhalefet lideri Nasralla’nın devlet başkanlığı seçimlerindeki oy sayımının yeniden yapılmasını talep etmesinin ardından yapılan kısmi yeniden sayımın sonuçları açıklandı. Buna göre mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in kazandığı belirtildi.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, 2009 yılındaki darbenin ardından 26 Kasım Pazar günü devlet başkanlığı seçimleri için sandıklara gidilmişti.

Honduras’ta sol muhalefet liderinin devlet başkanlığı seçimini önde götürürken saatler boyunca oy sayımı gizlenmiş, muhalefet liderinin kaybettiği açıklanmıştı.

Ülkede seçim yolsuzluğu iddiasıyla on binlerce kişi sokaklara çıkarken, çatışmalarda en az 8 kişi yaşamını yitirmiş, muhalefet lideri Nasralla ise oy sayımının yeniden yapılmasını talep etmişti.


‘Yakın tarihin en kötü seçim yolsuzluklarından’: Honduras’ta neler oluyor?


26 Kasım’da yapılan ve sonuçları tartışmalı olan seçimi yeniden kısmi sayımın ardından mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in kazandığı açıklandı.

Seçim Kurulu Başkanı David Matamoros, 3 hafta süren yeniden sayımın ardından seçimin galibinin Hernandez olduğunu açıklayarak, “Biz yükümlülüğümüzü yerine getirdik. Ülkemizde barış olmasını diliyoruz” dedi.

Açıklanan resmi sonuçlara göre, Hernandez oyların yüzde 42.95’ini alırken, Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı’nın devlet başkanı adayı Salvador Nasralla’nın oy oranı yüzde 41.42’de kaldı.

Kararı tanımayacağını ilan eden Nasralla’nın liderlerik ettiği ‘Diktatörlüğe Karşı Muhalefet’ protesto çağrısı yaptı.

Nasralla’yı destekleyen Eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya da ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı yapmasıyla karar, başkent Tegucigalpa’nın ana caddelerinde protesto edildi.


Devlet başkanlığı seçimleri: Şili’de kazanan sağcı milyarder Pinera


Juan Orlando Hernandez kimdir?

Juan Orlando Hernandez, 27 Ocak 2014’ten bu yana sağcı Ulusal Parti hükümetinin Devlet Başkanı.

Hernandez yönetimi, 2009 yılında ABD destekli bir darbeyle devrilen, dönemin Venezuela Lideri Hugo Chavez’in müttefiklerinden Manuel Zelaya’nın ardından gelen yönetimin bir devamı olarak görülüyor.

Öte yandan Telesur’un haberine göre Hernandez 2010 ve 2014 yıllarında Honduras Sosyal Güvenlik Fonu’ndan (IHSS) yasadışı olarak 350 milyon dolar kullanmakla suçlanıyor.

Ekim 2016’da ise kardeşi Juan Antonio Hernandez, Güvenlik Bakanı Julian Pacheco, iki hükümet partisi milletvekili ve bir belediye başkanı, ABD hükümetinin yayınladığı bir bildiride uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olmakla suçlandı.

Ayrıca Hernandez, Honduras anayasasına göre devlet başkanlığında ikinci kez aday olamıyordu. Ancak bir grup milletvekilinin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi maddeyi baypas ederek Hernandez’in adaylığının önünü açtı.


Rojava’nın sesi Latin Amerika’da yankılanıyor – Raúl Zibechi


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yıllar sonra soruşturma: 2005-2013 arasındaki tüm ALES soruları çalınmış, binlerce kişi 'akademisyen' olmuş
Sonraki Haber
28 yıl önce bugün: BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi kabul edildi