Ana SayfaGüncel‘Ulusal ordu’yu hayata geçirmek için: Suriyeli kabile reisleri Alevilerin yaşadığı Samandağ’da toplanıyor

‘Ulusal ordu’yu hayata geçirmek için: Suriyeli kabile reisleri Alevilerin yaşadığı Samandağ’da toplanıyor

HABER MERKEZİ – İstanbul’da toplanarak ‘ulusal ordu’ kurma kararı alan ‘Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu’nun şimdi de Hatay’ın Samandağ ilçesinde toplanacağı iddia edildi. Duruma tepki gösteren SYKP Hatay İl Örgütü, “Arap Alevilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Samandağ’da gerici-savaşçı aşiret toplantısıyla hangi mesaj verilmek istenmektedir? Bu gelişme hükümetten bağımsız mıdır?” diye sordu.

2017 yılının başında Urfa’da kurulan “Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu”nun İstanbul’un ardından Hatay’da toplanacağı öne sürüldü.

25 Aralık’ta Hatay’ın Samandağ ilçesinde “Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu Toplantısı”nın yapılacağı belirtiliyor.

Antakya Gazetesi’nin “Şaka gibi” başlığıyla servis ettiği habere göre Suriyeli kabile reisleri İstanbul’daki toplantıda alınan kararları hayata geçirmek için Samandağ’da toplanacak.

Haberde, Samandağ’daki toplantıda hukuki, siyasi ve askeri heyetlerin faaliyet göstereceği bir yürütme ofisi oluşturulması kararı olduğu aktarılıyor.

İstanbul’daki toplantıda ‘ulusal ordu’ kurma kararı alındı

İstanbul’daki toplantının ardından bir açıklama yapan Yüksek Kurulun Başkanı Rafi Ukla Raco, kongrede Putin-Esad görüşmesinin değerlendirildiğini ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Suriye ordusundan kaçan subayların komuta edeceği bir “Ulusal ordu” kurulması kararı aldıklarını açıklamıştı.

Kongrede bir de “genel sekreterlik” oluşturulduğu bildirilmişti.

Evrensel’den İhsan Çaralan, “Suriyeli kabile reisleri ‘ordu kurmak’ için İstanbul’da toplandı!” başlıklı yazısında şu değerlendirmede bulunmuştu:

Bir yandan Astana, öte yandan Cenevre’de Suriye krizine siyasi çözüm aranırken, İstanbul’da toplanan “Suriye Kabile ve Aşiretler Yüksek Kurulu” gibi şaşaalı bir ad altında toplanan ”reislerin” bir “ulusal ordu” kararı almaları, PYD-YPG’ye, Esad rejimine, Rusya’ya ABD’ye karşı savaşacaklarını ilan etmelerinin hayra yorulacak bir yanı olmadığı apaçıktır.

Diğer bir tartışılamaz “açıklık” da; Bu “reisler”in, önce Urfa’da, sonra İstanbul’da (üçüncü toplantıyı da Samandağ’da yapacak), bir “ulusal ordu kurdukları”, dolayısıyla bütün bu faaliyetin Türkiye’nin himayesinde yapıldığıdır.

Bu organizasyonun yapıldığı tarih de önemli. Çünkü 2017’nin başı; IŞİD’in yenilgisinin kesinleştiği bir zaman dilimidir. Bu da açıkça, IŞİD sonrası Suriye’sinde, IŞİD’in boşluğunu doldurmak amacıyla, Sünni aşiretlerin organize edilmesi, dahası bir ordu oluşturmaları girişimidir. Ki, bu aşiret reislerinin geçen altı yıl içinde “IŞİD devleti” ile hiçbir sorun yaşamadıkları, hatta ona en azından yataklık ettikleri, IŞİD’in militan devşirmesine olanak sağladıklarını söylemek için de çok neden olduğu da bir gerçek.

SYKP: Alevilerin yaşadığı Samandağ’da gerici-savaşçı aşiret toplantısıyla hangi mesaj veriliyor?

“Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu”nun ikinci toplantısının 25 Aralık’ta Samandağ’da yapılacağı ve bir “siyasi ve askeri yürütme ofisi” oluşturulacağı yönündeki haberler üzerine açıklama yapan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Hatay İl Örgütü ise tepkili.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre partinin il binasında yapılan açıklama ile duruma tepki gösteren SYKP Hatay İl Başkanı Hülya Kavuk, Hatay’ın Suriye savaşında “cihadist çetelerin” merkez üssü haline dönüştürüldüğünü belirterek, toplantıdan Samandağ halkının rahatsız ve tedirgin olduğunu söyledi:

Farklı etnik ve dini kökenlerin kardeşçe ortak yaşam sürdüğü Samandağ’da yaşayan Arapların Suriye’de akrabaları vardır. Arap Alevilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Samandağ’da gerici-savaşçı aşiret toplantısıyla hangi mesaj verilmek istenmektedir? Bu gelişme hükümetten bağımsız mıdır?

Türkiye’yi karanlığa sürükleyen savaş politikasından vazgeçilmeli. Bizler Suriye’de demokratik çözümden yanayız. Samandağ’ı aşiret ve kabilelerin üssü haline getirmeyi hedeflemek Hatay halkına hakarettir ve yok saymaktır. Aynı zamanda bir provokasyondur. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Sınırlarımız bir an önce cihatçı çetelere kapatılmalıdır. Biz Hatay halkları ve demokratik kitle örgütleri olarak bu toplantının Samandağ’da yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu konuya dair Hatay Valiliği ve Samandağ Kaymakamlığı’ndan acilen bir açıklama bekliyoruz.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Taksim'de yılbaşı kutlamasına izin yok
Sonraki Haber
Bavul'da tacizi pornografik bir dille anlatan yazıya tepki: 'Farkındalık değil rezalet'