Ana SayfaDünyaGüney Kore, Kuzey’in teklifini kabul etti: İlk görüşme 9 Ocak’ta yapılabilir

Güney Kore, Kuzey’in teklifini kabul etti: İlk görüşme 9 Ocak’ta yapılabilir

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore lideri Kim’in, Güney Kore ile ilişkilerin geliştirilmesi için çağrıda bulunarak, Pyeongchang Kış Olimpiyat Oyunları’na heyet gönderebileceklerini belirtmesine olumlu yanıt geldi. Güney Kore, gelecek ay düzenlenecek 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları öncesinde Kuzey Kore’ye üst düzey görüşme teklifinde bulundu.

Yeni yıl için bir konuşma yapan Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, ABD’yi “Nükleer düğme masamın üstünde” sözleriyle uyarırken, Seul yönetimiyle diyaloğa açık olduğunu söyleyerek Güney Kore’ye zeytin dalı uzatmıştı.

Kim, konuşmasında Kore Yarımadası’nda askeri tansiyonu düşürmeleri gerektiğini belirterek, Güney Kore’de Şubat ayında düzenlenecek PyeongChang 2018 Kış Olimpiyatları’na heyet gönderme konusunu değerlendireceğini söylemişti.

Güney Kore’den Kuzey’in bu sözlerine olumlu tepki geldi.

Güney Kore hükümeti Kuzey Kore’ye önümüzdeki hafta üst düzey temsilciler arasında görüşme yapılmasını önerirken, Güney Kore Birleşme Bakanı Cho Myoung Gyon görüşmenin 9 Ocak’ta yapılabileceğini ifade etti.

Gyon, temaslar sırasında ikili ilişkileri düzeltme imkânlarının yanı sıra Kuzey Kore’nin Şubat ayında Güney Kore’nin Pyeongchang kentinde düzenlenecek olan Kış Olimpiyat Oyunlarına katılma konusunun da ele alınabileceğini söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise ikili ilişkilerin düzelmesinin Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığa çözüm bulunmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Son üst düzey görüşme

Kuzey ve Güney arasındaki son üst düzey görüşme, 2015’te, ortak sanayi bölgesi Kaesong’da yapılmıştı.

Görüşmelerde herhangi bir karara varılamamış, taraflar toplantının içeriğiyle ilgili de kamuoyuna herhangi bir bilgi vermemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan kadro isteyen taşeron işçiye: Ne kadrosu yahu, çalışıyorsunuz işte
Sonraki Haber
Van ve Hakkari'de kardan dolayı yollar kapandı