Ana SayfaDünyaPentagon’un başına YPG’ye ilk kez destek veren Austin geçebilir

Pentagon’un başına YPG’ye ilk kez destek veren Austin geçebilir

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın, Savunma Bakanlığı görevine emekli general Lloyd Austin’i aday göstereceği bildirildi. Austin, Obama döneminde IŞİD saldırısına karşı Kobani’yi koruyan YPG’ye ilk desteği vermişti.

ABD’nin 46’ncı başkanı seçilen Joe Biden, kabinesini oluşturma hazırlıklarını sürdürüyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Savunma Bakanlığı için emekli general Lloyd Austin’in ismi öne çıkıyor.

Austin’in Pentagon’un başına getirilebilmesi için Kongre’den muafiyet, Senato’dan da onay alması gerekiyor.

Emekli generalin atamasının kesinleşmesi halinde ABD’nin ilk Afrika kökenli savunma bakanı olacak.

CENTCOM’un başındaydı

New York Times gazetesi, 67 yaşındaki Austin’in ordu içerisinde çok saygı duyulan ve çatışma sahalarında taktik zekasıyla bilinen bir asker olduğunu yazdı.

2010-11 yıllarında Biden’ın başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Irak’taki ABD güçlerinin komutanlığını yürüten Austin, eski Başkan Barack Obama tarafından 2013 yılında ABD’nin Orta Doğu’daki tüm askeri faaliyetlerinden sorumlu olan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) başına atandı.

Austin’in CENTCOM komutanlığı döneminde Suriye’deki savaş ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele damgasını vurdu.

YPG’ye desteği kabul etti

Austin, Ekim 2014’te IŞİD’in Suriye’de YPG güçlerinin denetimindeki Kobani’ye yönelik saldırılarını püskürtmek için ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun hava operasyonları düzenlemesinde önemli rol oynadı.

Austin, o dönemde yaptığı açıklamada, koalisyonun hava operasyonları sonucu yüzlerce IŞİD’li öldürüldüğünü ve Kürtlerin kaybettikleri toprakları geri almasına yardımcı olduklarını söyledi.

Eylül 2015’te Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde soruları yanıtlarken, eğit-donat programına katılanlardan yalnızca “dört veya beş kişinin” Suriye’de o dönemde savaştığını söyledi.

Aynı konuşmasında Austin, ABD’nin Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) destek verdiğini kabul eden ilk askeri yetkili oldu.

Austin, ABD Özel Harekat Güçleri’nin “YPG ile temas halinde olduklarını” belirterek, Kürt güçlere “danışmanlık ve yardım” sağladıklarını ancak sıcak çatışmalara girmediklerini belirtti.




Önceki Haber
AYM felçli tutuklunun tahliye talebini reddetti
Sonraki Haber
HDP binasında 'böcek' bulundu: Emniyet ve MİT'e işaret edildi