Ana SayfaToplumsal CinsiyetHalkevleri Eş Başkanı Aktaş TDK’ye karşı açtığı davayı gözaltındayken kazandı: Cinsiyetçi ifadeler çıkarılacak

Halkevleri Eş Başkanı Aktaş TDK’ye karşı açtığı davayı gözaltındayken kazandı: Cinsiyetçi ifadeler çıkarılacak

HABER MERKEZİ – Bir haftadır gözaltında tutulan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, TDK’ye karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme ‘oynak’, ‘taze’, ‘müsait’, ‘yollu’ gibi kelimelerin argo anlamlarının kadını aşağıladığını ve küçük düşürdüğünü belirterek, TDK sözlüğünden çıkarılmasına karar verdi.

22 Şubat’ta gözaltına alınan ve hala gözaltında tutulan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, 2015 yılında Türk Dil Kurumu’na (TDK) kadın yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi ifadelere yer verdiği gerekçesiyle dava açtı.

TDK’nin başvuruyu reddetmesi üzerine Aktaş’ın avukatları Sevinç Hocaoğulları, Sevgi Dutar ve Selin Nakipoğlu aracılığıyla idare mahkemesinde ret işleminin iptali davası açtı.

Dava dilekçesinde, “müsait”, “boyalı”, “yollu”, “taze”, “oynak”, “kötü yola düşmek”, “esnaf”, “kötüleşmek”, “serbest” kelimeleri gibi bazı kelimelere yönelik tanımlamaların kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını arttırdığı ve ön yargıları besleyici etkileri olduğu, bunun anayasanın 10/2 maddesinde ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edildi.

‘Toplumsal cinsiyetçilik içeren kelime yapıları…’

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre başvuruyu değerlendiren mahkeme, oy çokluğuyla, bu sözcüklerin argo anlamlarının sözlükten çıkarılmasına karar verdi.

Kararda şöyle denildi:

“Toplumsal cinsiyetçilik içeren kelime yapılarına çalışmalarında yer vermemesi, davalı idarenin uluslararası ve ulusal normlardan kaynaklanan görevidir.Dava konusu kelimelerin argo anlamlarının, Türkçe’nin ticari hayatta, kitle iletişim araçlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında ve sosyal hayatın diğer alanlarında doğru ve güzel kullanılması hususunda öncü görevi üstlenen Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde ve internet sayfasında yer almasının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.”

Kadın üyeden karara muhalefet

Mahkemenin iki erkek üyesi kadını aşağıladığı, küçük düşürdüğü savunulan argo anlamların sözlüklerden çıkarılması yönünde oy kullanırken, mahkemenin kadın üyesi ise karşı çıkarak karşı oy yazısı yazdı.

Previous post
Goncourt ödüllü Cezayirli yazar Kamel Daoud’dan Erdoğan’a açık mektup
Next post
!f İstanbul'da ödüller sahiplerini buldu