Ana SayfaGüncel24 Haziran seçimlerine 50 gün kala kim ne diyor?

24 Haziran seçimlerine 50 gün kala kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA PAR’ın katılabileceği seçimlere 50 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:00 | Temelli: Sizleri de başkan yaptırmayacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, “Genç Başladık, Genç Başaracağız” şiarıyla 24 Haziran seçimleri öncesi Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda gençlik şöleni düzenledi.

Şölene katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran seçimlerine katılacak partiler için “Şimdi hepsi başkanlığa heves ediyor. Erdoğan’a karşı ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ mesajını ötekilere de verelim: Sizleri de başkan yaptırmayacağız” ifadelerini kullandı.

Şölende, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden gönderdiği mesaj da okundu. Demirtaş, “Sürecin sonucunu gençler tayin edecek” dedi.


18:50 | Reuters’dan Türkiye medyasına eleştiri: HDP’ye neredeyse hiç yer verilmiyor

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, cezaevinden haber ajansı Reuters’ın sorularını yanıtladı.

Demirtaş, “OHAL koşullarında adil bir seçim düzenlenmesinin imkânsız olduğunu” belirtirken, Reuters ise ilgili haberinde Türkiye medyasına eleştiride bulundu.

Gazete Duvar’ın aktardığı haberde, “Muhalefet partilerine çok daha az yer veriliyor ve Kürt yanlısı HDP’ye neredeyse hiç yer verilmiyor” denilerek şu ifadeler kullanıldı:

“… Türkiye medyası Erdoğan’a ve bakanlarına dair haberlerle dolu. Cumhurbaşkanı düzenli olarak günde iki ya da üç kez konuşma yapıyor ve bu konuşmalar büyük televizyon kanalları tarafından canlı yayınlanıyor. Muhalefet partilerine çok daha az yer veriliyor ve Kürt yanlısı HDP’ye neredeyse hiç yer verilmiyor. Cuma günü, HDP Demirtaş’ın adaylığını sosyal medyada canlı yayınlarken, ana akım yayıncılar bunu gözardı etti.”


18:00 | Erdoğan: Birileri fitne fesat kaynatıyor

Kayseri’de partisinin İl Kadın Kolları Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi hedef aldı, 24 Haziran’daki seçimler için “Birileri bir fitne fesat kaynatıyor” dedi.


16:25 | “Millet İttifakı” protokolü YSK’ye sunuldu

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti’nin (DP) yer aldığı “Millet İttifakı” protokolü Yüksek Seçim Kurulu’na sunuldu.

İttifakta yer alan DP, seçime İYİ Parti listesinden gireceği belirtildi.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, başvuru sonrası yaptığı açıklamada “CHP, İYİ Parti, SP, DP temsilcileri geldik. 4 siyasi parti hayırlı bir adım attık. 24 Haziran da Türkiye’nin önünde temel problemleri çözecek önemli adımı başarıya ulaştıracağız. Millet ittifakı adı altında 3 siyasi parti seçim ittifakı kararı almıştır. Seçime ‘Millet İttifakı’ adı altında girecekler kendi amblem ve listeleriyle oy pusulasında yer alacaktır. DP de Millet İttifakı’nı desteklemektedir. DP, 24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde adaylarını İYİ Parti listesinden gösterecektir. Böylece 4 siyasi parti işbirliği gerçekleşmiş olacak” ifadelerini kullandı.


16:20 | HDP’nin en genç aday adayı: Rozerin Aktaş

HDP’nin 24 Haziran’da yapılacak seçimlere yönelik aday adaylık başvuruları devam ediyor.

1 Haziran’da 18 yaşını dolduracak olan Rozerin Aktaş, HDP’nin en genç aday adayı oldu.

MA’nın haberine göre Diyarbakır’da adaylık başvurusunda bulunan Aktaş, “Amacım seçilip ya da seçilmemek değil. Başta gençlerin, kadınların kurtuluşunun ve umudunun HDP olduğunu göstermek için aday adayı oldum. Tüm kadınlara çağrım oylarını HDP’ye vermesidir” diye konuştu.

Aktaş ayrıca, aday gösterilse de gösterilmese de seçim çalışmalarında aktif görev alacağını söyledi.


16:18 | İnce’den Erdoğan’a ‘Demirtaş’ çağrısı ve ‘tek vatan’ vurgusu

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ilk mitingini milletvekili olduğu Yalova’da yaptı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi: “Selahattin Demirtaş’ı hapiste tutma, gel erkekçe yarışalım.”

İnce, konuşmasında ‘tek’lik vurgusu da yaptı, “Bayrak tektir. Vatan tektir” dedi.


15:55 | HDP, Demirtaş için YSK’ye adaylık başvurusu yaptı

HDP, 24 Haziran’da yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adayını dün açıklamıştı.

Partisi tarafından aday gösterilen Selahattin Demirtaş için bugün Yüksek Seçim Kurulu’na adaylık başvurusunu yapıldı.

Başvuru HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki milletvekilleri tarafından gerçekleştirildi.

Başvurunun ardından konuşan Buldan, “Sayın Demirtaş tam bir buçuk yıldır Edirne Cezaevi’nde rehin olarak tutulmaktadır. Sayın Demirtaş ile ilgili kesinleşmiş bir karar ve hüküm yoktur. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleştikten sonra Sayın Demirtaş’ın derhal özgürlüğüne kavuşması gerekmektedir. Diğer Cumhurbaşkanı adaylarının seçim süresince seçim kampanyasını yürütürken, yapacağı çalışmalar nasıl eşit ve özgür koşullarda olacaksa Sayın Demirtaş’ın da bu kampanya sürecinde eşit şartlarda ve eşit koşullarda bu süreci tamamlaması gerekmektedir” diye belirtti.


12:48 | CHP’li vekillerden Demirtaş’ın tahliye edilmesi için çağrı

CHP milletvekili Eren Erdem, Barış Yarkadaş ve Sezgin Tanrıkulu, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.


12:44 | Temelli’nin pasaportuna el konuldu

24 Haziran erken seçimlerine 50 gün kala HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin pasaportuna el konulduğu öğrenildi.


12:07 | CHP, İnce için YSK’ye adaylık başvurusu yaptı

CHP, 24 Haziran’da yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adayını dün açıklamıştı.

Partisi tarafından aday gösterilen Muharrem İnce için bugün Yüksek Seçim Kurulu’na adaylık başvurusunu yapıldı.

Başvuru CHP adına parti sözcüsü Bülent Tezcan tarafından gerçekleştirildi.


11:50 | Bozdağ’dan İnce’nin adaylığına yorum

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Muharrem İnce’nin CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olmasına değindi, seçim sonucunda CHP’de bir değişim yaşanacağını öne sürdü.

“Ya Kılıçdaroğlu ya da İnce siyasete veda etmek zorunda kalacak” iddiasında bulunan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Seçimin şu anda bilinmeyeni CHP’deki değişimin nasıl olacağı yönündedir. Çünkü kesinlikle seçim sonucunda CHP’de bir değişim yaşanacaktır. Kılıçdaroğlu, 7 seçimde Cumhurbaşkanımızın karşısında kaybetti. Sekizinci defa kaybı göze alamadığı için adaylıktan vazgeçtiğini düşünüyorum.

Sonuçta ya Kılıçdaroğlu siyasete veda etmek zorunda kalacak ya da Sayın İnce veda etmek zorunda kalacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz.”


11:10 | İnce’den Erdoğan’a yanıt: Seni yargının karşısına çıkaracağım

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylığı konusunda kendisini eleştiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

İnce, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda şunları söyledi:

“Bana, ‘Diyelim yönetimi devraldın, millete ne vaat ediyorsun?’ diye sormuş. Seni yargının karşısına çıkaracağım, bundan daha güzel vaat mı olur.

“Erdoğan’ın hiçbir zaman başaramayacagı bir şeyi yapacağım. İlk mitingime 5 üniversite arkadaşımla birlikte çıkacağım.”

İstanbul’da dün restorasyonu tamamlanan Mısır Çarşısı ile Nusretiye Camii’nin açılışını yapan Erdoğan, muhalefetin tek amacının kendisini ‘indirmek’ olduğunu savunarak, “Beni indirip ne yapacaksınız? Diyelim ki bunu başardınız… Peki, siz millete ne vaat ediyorsunuz” diye sormuştu.

İnce, tweet’lerini sildi

Ancak Muharrem İnce, Twitter’dan yaptığı paylaşımları bir süre sonra sildi.


10:55 | ‘Dörtlü ittifak’ın ismi belli oldu

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin kuracağı ittifakın ismi belli oldu.

Habertürk’ün kulis haberine göre, dört partinin yer alacağı ittifakın isminin “Millet İttifakı” olmasına karar verildi.

Muhalefetin “dörtlü ittifak” protokolünün de bugün YSK’ye sunulması bekleniyor.


10:15 | EHP seçimlerde HDP’ye destek vereceğini açıkladı

Emekçi Hareket Partisi (EHP), 24 Haziran erken seçimlerinde HDP’yi destekleyeceğini açıkladı.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak Selahattin Demirtaş’ı göstermesinin ‘demokrasi adına önemli bir tercih’ olduğunu belirten EHP, “HDP’nin barajın altında bırakılma çabasına karşı, barajların yeniden yıkılması için, Genel Seçim’de de HDP’nin vekil adayları için çalışacağız” açıklamasında bulundu.

Gazetemize konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’yi destekleme kararı aldıklarını açıklamıştı.


09:45 | Ertuğrul Günay’dan İnce ve Demirtaş değerlendirmesi

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, CHP ve HDP’nin 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterdiği isimleri değerlendirdi.

MA’dan Yasin Kobulan’a konuşan Günay, CHP’nin adayı Muharrem İnce için “parti içi muhalefetiyle öne çıkmış bir isim” dedi.

Günay, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın adaylığı ile ilgili olarak ise “Sesinin, tutukevinde de olsa, toplumda önemli yankı bulacağını sanıyorum” diye konuştu.


09:20 | Demirtaş: CHP’nin mesafeli yaklaşımı tam bir öngörüsüzlük

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde CHP’nin HDP’ye mesafeli yaklaştığını belirterek, bunun “siyasetsizlik ve öngörüsüzlük” olduğunu söyledi.


09:04 | 24 Haziran için basılacak oy pusulası sayısı belli oldu

Arşiv

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kullanılmak üzere 154 milyon 159 bin 80 oy pusulası basılacak.

  • Cumhurbaşkanı seçimi birinci tur için: 77 milyon 79 bin 540 adet
  • Milletvekilliği genel seçimi için: 77 milyon 79 bin 540 adet

08:50 | Muhalefetin dörtlü ittifak protokolü bugün YSK’ye sunulacak

Muhalefetin “dörtlü ittifak” protokolü bugün saat 15.00’te Yüksek Seçim Kurulu’na verilecek.

İttifakta; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti yer alıyor.

Dört parti 24 Haziran seçimine ittifak yaparak girme kararı almıştı.


08:30 | Demirtaş’tan yeni fotoğraflar ve ilk açıklamalar: Biz kazanacağız

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, adaylığının resmi olarak duyurulması sonrası ilk açıklamayı Mezopotamya Haber Ajansı’na yaptı.

Demirtaş, cezaevinden aday olma durumuyla ilgili olarak “Cezaevlerinde imkan adına hiçbir şey yok, ama en küçük fırsatı bile halkın mücadelesine katmak için elimden geleni yapacağım” dedi.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı, verdiği yanıtlarla birlikte cezaevinde çektirdiği 3 ayrı fotoğrafı da ilk kez ajansa gönderdi.

Previous post
Demirtaş: Sürecin sonucunu gençler tayin edecek
Next post
17 şehir için kuvvetli yağış ve sel uyarısı