Ana SayfaEkonomiDolarda yeni rekor

Dolarda yeni rekor

HABER MERKEZİ – Dolar kuru 4.30’u geçerek tarihi zirvesini yenilerken, BIST 100 endeksi 10 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

TL (Türk Lirası) varlıklardaki kırılganlığın sürüyor olması ve dış piyasada ABD Doları’ndaki güçlenmenin etkisiyle dolar kurunda yukarı yönde baskı devam ediyor.

Güne 4,27 civarında başlayan dolar/TL kuru, piyasaların kapanış saatlerine doğru 4.30 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi rekor seviyesini yeniledi.

4.3018 ile yeni zirvesini test eden dolar/TL, saat 17:58’de 4.2992 seviyesinde yer aldı.

Euro/TL ise aynı saatte 4.0994 seviyesinde yer aldı.

Dünya’nın haberine göre uzmanlar, euronun da dolar karşısında değer kaybı nedeniyle euro ve sepet bazında rekor görülmediğini belirtti.

Lira neden değer kaybediyor?

TL, son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin (Standard & Poor’s) not düşürmesi ve enflasyon endişeleri nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Uzmanlar TL’deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancını, S&P’nin not indirimini, petrol fiyatlarındaki yükselişini, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikaları, son öncü verilerin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyor.

Borsa son 10 ayın en düşük seviyesinde

Öte yandan TL’de kayıplar sürerken piyasalardaki satış baskısı bu haftaya da yansıdı.

BIST 100 endeksi bugün 99,184 puana kadar gerileyerek on ayın en düşük seviyesine indi.

Endekste yılbaşından bu yana değer kaybı yaklaşık yüzde 14 oldu. Endekste, yıl içinde gördüğü en yüksek seviye olan 121,531 puana göre değer kaybı ise yüzde 18’i buldu.

BIST 100 endeksi, yüzde 1,49 değer kaybederek 99.363,79 puanla 20 Haziran 2017 tarihinden bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Previous post
Niğde Yeşilgölcük Belediye Başkanı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi
Next post
Kadıköy’de ‘TAMAM’ eylemine polis müdahalesi