Ana SayfaDünyaSuriye ordusundan İdlib’e topçu ateşi

Suriye ordusundan İdlib’e topçu ateşi

HABER MERKEZİ – Rusya’nın dün İdlib’e düzenlediği hava saldırısının ardından Suriye ordusunun da bölgeyi füze ve topçu ateşiyle vurduğu bildirildi.

Rus savaş uçaklarının Suriye’de dün İdlib’i savaş uçakları ile vurmasının ardından Suriye ordusu da bölgeye yöneldi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) iddiasına göre muhalifler harekata hazırlandığı sırada, İdlib’e füzeler düştü. Muhalifler de ordunun taarruza başlama ihtimaline karşılık bir köprüyü havaya uçurdu.

Ayrıca orduya ait tankların Morek’e doğru ilerleyerek kasabayı bombaladığı da bildirildi.

Rusya İdlib’e yönelik ara verdiği hava saldırılarına dün tekrar başlamıştı. Suriye söz konusu harekata topçu desteğiyle katılmıştı.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor. Yine Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bağlantılı unsurlar da kentte kimi yerleri kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib operasyonuna karşı olan Ankara, harekâtın bir “felaket” olacağını belirterek, operasyonun gerçekleşmemesi için diplomatik çabalar yürütüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İdlib gündemiyle toplanacağı gün olan 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da da Suriye konusunda üçlü bir zirve gerçekleşecek. Bu toplantı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir araya gelecek ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirecekler.