Ana SayfaDünyaUNICEF: 2017 yılında her beş saniyede bir çocuk yaşamını yitirdi

UNICEF: 2017 yılında her beş saniyede bir çocuk yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – UNICEF’in hazırladığı rapora göre 2017 yılında dünyada 15 yaşın altında toplam 6 milyon 300 bin çocuk yaşamını yitirdi. Buna göre her beş saniyede bir çocuk yaşamını yitirdi, ölümlerin en çok yaşandığı ülke ise Afrika.

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) dünyadaki çocuk ölümlerine ilişkin hazırladığı rapor, kamuoyu ile paylaşıldı.

Rapora göre 2017 yılında dünya genelinde 15 yaşın altında toplam 6 milyon 300 bin çocuk yaşamını yitirdi. Bu çocukların büyük bir bölümü ise beş yaşın altında.

DW Türkçe’de yer alan habere göre beş yaşın altında 5 milyon 400 bin çocuk, 5-15 yaşları arasında ise bir milyon çocuk hayatını kaybetti.

UNICEF raporunda, “Bu rakamlara göre her beş saniyede bir çocuk öldü” denildi.

‘Önlemler artmazsa 56 milyon çocuk ölebilir’

UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü Laurence Chandy, 1990 yılında beş yaşın altında yaşamını yitiren çocukların sayısının 12 milyon 600 bin olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “1990 yılından bu yana çocukların yaşam şansını artırmak için kayda değer ilerlemeler kaydettik. Ancak milyonlarca çocuğun yaşamı hangi ülkede ve nasıl koşullarda doğduklarına bağlı.”

Çocuk ölümlerine karşı önlemlerin arttırılmasına vurgu yapan Chandy, “Önlemler artırılmazsa bugünden 2030 yılına kadar beş yaşın altında 56 milyon çocuk ölebilir. Bunların yarısı yeni doğan bebekler olur” dedi.

Chandy, çocuk ölümlerinin ilaç, temiz içme suyu, elektrik ve aşı gibi basit yöntemlerle engellenebileceğine dikkat çekti.

2030 yılına kadar yeni doğan bebeklerle küçük çocukların yaşamlarının güvence altına alınması hedefini belirleyen BM, çocuk ölümlerinin azaltılması yönündeki eğilimin devam etmesine rağmen, yine de bu konudaki ilerlemenin ağır olduğunu kaydetti.

Ölüm oranı Afrika ve Güney Asya’da çok yüksek

UNICEF’e göre beş yaşın altındaki çocuk ölümlerinin yaklaşık yarısı Afrika’da, geri kalanların yüzde 30’u ise Güney Asya’da meydana geliyor.

Rapora göre kırsal kesimde yaşayan çocuklar ile anneleri okula gitmemiş çocukların yaşamı daha fazla risk altında.

İstatistiklere bakıldığında ise yaşam şansı en düşük çocuklar Somali, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşıyor. Bu ülkelerde doğan her sekiz çocuktan biri beş yaşını görmüyor.

UNICEF çocuk ölümlerinin nedenlerini doğum sırasında komplikasyon yaşanması, zatürre, sıtma ve kan zehirlenmesi olarak sıraladı.

Daha büyük çocuk ve gençlerde ölüm nedenleri ise trafik kazaları ve boğulma.

Birçok vakada bebek ve küçük çocukların ölümlerinin basit ve düşük masraflı yöntemlerle engellenebileceğine dikkat çeken UNICEF, bunları hijyenik ortam, zamanında tedavi, iyi donanıma sahip doğumhaneler ve cibinlik gibi önlemler olduğunu ifade etti.

 

Previous post
“Ayakkabı sektöründeki sorunlar bulaşıcı, milyonlarca çalışan etkilenebilir”
Next post
Konut satışları yüzde 12,5 azaldı