Ana SayfaDünyaNobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

HABER MERKEZİ – 2018 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan isimler, kanser tedavisi alanındaki çalışmaları nedeniyle James Allison ve Tasuku Honjo oldu.

İsveç’teki Nobel Komitesi, 2018 Nobel Tıp Ödülü’nün sahiplerini açıkladı.

Ödülün sahipleri ABD’li bilim insanı James Allison ve Japon bilim insanı Tasuku Honjo oldu.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, bilim insanlarının, negatif bağışıklık düzenlemelerini önleyen kanser tedavi yöntemini keşfettikleri için ödüle layık görüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, “2018 Nobel Ödülü sahiplerinin yaptığı keşiflere kadar kanser tedavisi konusunda sınırlı bir klinik gelişme kaydedilmişti. Bağışıklık kontrol noktası olarak adlandırılan terapi yöntemi kanser tedavisinde çığır açarak kansere olan bakışımızı biçimimizi kökten değiştirdi” denildi.

Ayrıca bilim insanlarının kanser tedavisinde yeni bir ilke ortaya koymuş olduğu kaydedildi.

Honjo ve Allison kimdir?

Japonya’nın Kyoto kentinde 1942 yılında dünyaya gelen Tasuku Honjo, 1992’de bağışılık hücrelerinde PD-1 adını verdiği bir proteinin bir tür fren işlevi gördüğünü keşfetti.

Söz konusu keşifte, hareketle ilgili proteini bastırarak bağışıklık hücrelerini kanserli hücrelere karşı harekete geçirmeye yönelik terapiler geliştirildi.

ABD’nin Houston kentinde 1948 yılında doğan James P. Allison ise bağışıklık hücrelerinin çalışmasına ket vuran CTLA-4 adlı bir başka proteinin varlığını keşfetti.

Allison böylelikle bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşmaya teşvik edecek terapi yöntemleri geliştirilmesinin yolunu açmış oldu.

Previous post
Odak Dergisi çalışanı üç kişi gözaltına alındı
Next post
Beşiktaş Belediyesi temizlik işçileri iş bıraktı