Ana SayfaDünya“ABD ile S-400 krizinde keskin viraj”: Ankara için ‘bu bitmiş bir anlaşma’

“ABD ile S-400 krizinde keskin viraj”: Ankara için ‘bu bitmiş bir anlaşma’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alacak olması konusunda Washington yönetiminin, Ankara’ya savunma sanayiini hedef alacak yaptırımlarda bulunabileceği öne sürülüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Başkalarından gelen açıklamalar bizi ilgilendirmez” dedi ve S-400’ler için anlaşmanın artık tamamlandığını söyledi.

Ankara ile Moskova arasında savunma alanında artan işbirliği, Wahington yönetimi tarafından dikkatle takip ediliyor.

Öyle ki Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alacak olması karşısında ABD’nin yaptırımlara yöneleceği iddia ediliyor.

Söz konusu yaptırım iddiası Hürriyet’in Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel’den geldi.

Hürriyet gazetesinde 23 Şubat tarihinde “ABD ile S-400 krizinde keskin viraja girildi” başlığıyla yayınlanan yazısında Çamlıbel, ABD’de Kongre’nin, Washington yönetiminden Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda net taahhüt beklediğini belirterek, şöyle diyor:

“Bütçe yasasında öngörülen takvim üzerinden hesaplanırsa ABD’nin yaptırım için Kasım ayında düğmeye basacağı düşünülebilir. Nihayetinde S-400 bataryalarının Türkiye’ye yerleştirileceği ay da Kasım. Ancak anlaşıldığı kadarıyla Rus yapımı sistemin diğer parçaları yaz aylarından itibaren peyderpey Türkiye’ye getirilmeye başlanacak. Dolayısıyla da Washington, bu teknik süreç geri dönülmez bir biçimde başlamadan önce bahar aylarında proaktif bir çıkış yapma niyetinde.”

Ankara-Washington hattındaki pazarlığın halen sürdüğünü kaydeden gazeteci Çamlıbel’e göre “Suriye’deki aktif çatışma ortamında Washington’ın askeri yaptırımlarına maruz kalmak işleri Ankara açısından daha sıkıntılı bir boyuta taşıyabilir.”

Washington: Türkiye’nin doğru kararı almasını umuyoruz

ABD’nin NATO nezdindeki daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchison da geçtiğimiz haftalarda DW’ye verdiği demeçte, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasını “rahatsızlık verici” olarak değerlendirmişti.

“Bir Rus füze savunma sisteminin bir NATO müttefikimizin topraklarında olacak olmasından büyük bir endişe duymaktayız.”

Hutchison, “Rus füze savunma sistemi, müşterek çalışmamızı sekteye uğratabilir, ittifakımızın güvenlik ve istihbarat sistemlerinde sorunlara yol açabilir” diye de eklemişti.

Ankara: Bu bitmiş bir anlaşma

Mevlüt Çavuoğlu

Ancak Ankara’dan gelen son açıklama ise her şeye rağmen Rusya’dan S-400’lerin getirileceğine işaret ediyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin “Bu bitmiş bir anlaşmadır. Her şey bitmiştir. Türkiye Cumhuriyeti verdiği sözden hiçbir zaman dönmemiştir” ifadelerini kullandı.

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, tarafların dışındaki açıklamaların kendilerini ilgilendirmediğini belirterek, şunları sözlerine ekledi:

“Sadece artık teslim süresi konuşulan, ne zaman teslim edileceği konuşulan bir anlaşmanın detaylarını veya diğer yönlerini konuşmaya gerek yok. Başkalarından gelen açıklamalar da bizi ilgilendirmez.”

Previous post
1915’in tanıklarından Lusin Berecikliyan Arjantin’de hayatını kaybetti
Next post
Figen Yüksekdağ'a ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten 1 yıl 6 ay hapis cezası