Ana SayfaDünyaABD Başkanı Trump için azil süreci: Son gelişmeler neler?

ABD Başkanı Trump için azil süreci: Son gelişmeler neler?

HABER MERKEZİ – Temsilciler Meclisi’nin üç farklı komisyonu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan, ABD Başkanı Trump’ın azledilmesi için başlatılan soruşturma kapsamında Ukrayna ile ilgili tüm belgeleri bir hafta içinde teslim etmesini istedi. İfadeye çağrılan ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Volker ise istifa etti.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, hafta içinde yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi için resmi soruşturma başlattıklarını duyurmuştu.

Azil süreci ile ilgili soruşturmanın gerekçesi olarak Trump’ın başkanlık gücünü kullanarak Demokrat Parti’nin 2020 için en güçlü başkan aday adayı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın soruşturulması için Ukrayna’ya baskı yaptığı iddiası gösterilmişti.

Trump ise Temmuz ayında yaptığı bir telefon görüşmesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e bu konuda baskı yaptığı iddiasını reddediyor.

Beyaz Saray da Trump’ın azledilme süreciyle ilgili soruşturmanın odak noktası olan telefon görüşmesinin deşifresini yayınlamıştı.

ABD’de azil süreciyle ilgili soruşturma devam ederken, yeni gelişmeler de ardı ardına geliyor.

Pompeo’dan Ukrayna’yla ilgili belgeler istendi

Temsilciler Meclisi’nin üç komisyonu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan, Başkan Trump’a yönelik azil soruşturması kapsamında Ukrayna’yla ilgili tüm belgeleri bir hafta içinde teslim etmesini istedi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler, İstihbarat, Gözetim ve Reform Komisyonu başkanları, bu yöndeki taleplerini içeren ortak imzalı bir mektubu Pompeo’ya gönderdi.

Mektupta, Trump yönetiminin Ukrayna’yla ilişkilerine dair belgelerin komisyonlara iletilmesi talep ediliyor.

Ukrayna Özel Temsilcisi istifa etti

Ayrıca Temsilciler Meclisi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın beş yetkilisini de ifadeye çağırdı.

Bu yetkililerden ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker’ın istifa ettiği bildirildi.

Trump görevinden azledilebilir mi?

ABD’de yapılan son kamuoyu yoklamaları ise az bir farkla da olsa halkın çoğunluğunun Cumhuriyetçi Donald Trump hakkındaki azil soruşturmasına destek verdiğini gösteriyor.

Trump’ın azledilmesi için ise Kongre’nin iki kanadının da onayı gerekiyor.

Onay için 450 üyeli olan ve Demokratlar çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi’nde salt çoğunluğun, 100 üyeli Senato’da ise üyelerin üçte ikisinin desteği gerek.

Senato’da 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat, 2 de bağımsız üye var.

Bu nedenle Trump’ın azli için mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin senatörlerinden bazılarının da desteği gerekiyor.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü
Sonraki Haber
Karınca’nın Filmekimi seçkisi: Hayal gücünüzü kışkırtacak 20 film