Ana SayfaDünyaCezayir’de ordudan Buteflika’nın azledilmesi çağrısı

Cezayir’de ordudan Buteflika’nın azledilmesi çağrısı

HABER MERKEZİ – Cezayir’de Devlet Başkanı Buteflika’ya görevi bırakma çağrısı yapan isimlere Genelkurmay Başkanı da eklendi. Genelkurmay Başkanı Anayasa’nın ilgili maddesine atıfta bulunarak Buteflika’nın azledilmesini istedi.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, 82 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın sağlık durumunun ülkeyi yönetmek için elverişli olmadığını ilan edecek anayasal sürecin başlatılması çağrısında bulundu.

DW Türkçe’nin haberine göre Salı günü televizyonda konuşan Genelkurmay Başkanı, yaşanan siyasi krizin aşılması için Anayasa’nın 102’nci maddesine işaret etti.

Salih, “Cezayir halkının meşru taleplerine yanıt verecek, anayasanın hükümlerine saygılı ve aynı zamanda ülkenin egemenliğine zarar vermeyecek bir şekilde ülkedeki krizden çıkmak için bir çözüm bulunması gerekli ve hatta elzemdir” ifadesini kullandı.

Söz konusu maddeye göre Anayasa Konseyi, Devlet Başkanı’nın görevi sürdürmek için sağlık durumunun elverişli olup olmadığına karar verebilir ve parlamentoya çağrıda bulunarak Devlet Başkanı’nın ülkeyi yönetmek için yetersiz olduğunu ilan etmesini talep edebilir.

Bugüne kadar Buteflika’yı destekleyen bir duruş sergileyen Genelkurmay Başkanı’nın talebi eğer kabul görürse, Devlet Başkanı’nın görevden düşürülmesi ile birlikte meclisin üst kamarasının başkanı 45 gün boyunca geçici olarak devlet başkanlığını üstlenecek.

Cezayir’deki durum ne?

İşsizlik oranının yüksek olduğu ve büyük sosyal sorunların yaşandığı Cezayir’de yolsuzluk da çok yaygın.

Devlet Başkanı Buteflika, 2011 yılında yaşanan “Arap Baharı”nın ardından reform sözü vermişti. Ancak insan hakları örgütleri Cezayir’de medya ve muhalefet üzerinde ağır bir iktidar baskısı olduğunu söylüyor.

Devlet Başkanlığı’na beşinci kez adaylığını açıklayan Buteflika, 2013 yılında felç geçirmişti. Ancak Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, tekerlikli sandalye kullanan Abdülaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarının, bir dönem daha devlet başkanlığı görevinde bulunmasının önünde bir sorun teşkil etmediği görüşündeydi.

Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika

Muhalifler ise Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın perde arkasında devlet işlerini yönettiği ve bu görevi ileride resmen devralacağını söylüyordu.

Ülkede 22 Şubat’tan bu yana düzenlenen protestoların ardından da Buteflika, beşinci kez adaylığını koyduğu başkanlık seçimlerinden çekilmişti.

Tepkilere neden olan erken seçim vaadinde bulunan Buteflika, seçimlerin ardından 2019 yılı sonuna kadar siyasi ve anayasa reformu için ulusal konferans düzenleneceğini dile getirmişti.