Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: ‘Suriye konferansı’na her kesimi davet edeceğiz, PYD hariç

Kılıçdaroğlu: ‘Suriye konferansı’na her kesimi davet edeceğiz, PYD hariç

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Suriye gerçeğini’ sonbaharda masaya yatıracaklarını belirterek bir konferans düzenleyeceklerini açıkladı. “Esad’ın izlediği politikayı savunan veya yeren her kesimi davet edeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, ‘YPG/PYD’den kimse olmayacak mı?’ şeklindeki soruya ise “Onlar hariç, onların dışında” diye yanıt verdi.

Suriye konusunda Şam yönetimi lideri Beşar Esad ile doğrudan görüşülmesi gerektiğini savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisi tarafından ‘Cenevre benzeri’ bir konferans düzenleyeceklerini söyledi.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, düzenleyecekleri konferansa kimlerin katılacağına ilişkin verdiği demeçte Demokratik Birlik Partisi (PYD) hariç Suriye’deki ‘tüm tarafları’ davet edeceklerini belirtti.

“Esad’ın izlediği politikayı savunan veya yeren her kesimi davet edeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, ‘Suriye gerçeğini’ sonbaharda masaya yatıracaklarını vurgulayarak konferansa uluslararası tüm önemli aktörleri de davet edeceklerini açıkladı.

“Esad hükümetinden de çağıracak mısınız?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Tabii. Suriye’deki bütün aktörleri ve karşı tarafı da davet edeceğiz. Esad’ın izlediği politikayı savunan veya yeren her kesimi davet edeceğiz. Türkiye gerçekleri bütün boyutları ile görmek zorundadır. Terör örgütleri ile ilişkili olanlar hariç tabii” şeklinde yanıt verdi.

CHP lideri, “YPG/PYD’den kimse olmayacak mı?” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

“Onlar hariç, onların dışında. Suriye’nin Dışişleri Bakanlığından bir yetkili olabilir, gelebilir. Suriye, Esad politikasını aktarabilir. Ama bunun karşıtı da olacak aynı masada. Onu hedefliyoruz. Cenevre benzeri bir toplantı; göçmen dernekleri de var, onların da katılımını sağlayacağız. Suriye tablosunu bütün taraflarla masaya yatırma gibi bir amacımız var.”

Esad ile doğrudan görüşülmesi durumunda “Suriye’nin kuzeyinde yaşanan pek çok sorunun daha rahat aşılabileceğini” savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığına ilişkin ise şöyle konuştu:

“Türkiye’deki göçmenleri oluşturulacak bölgeye yerleştirilmeleri, oluşturulacak okul, donatıların yapımı; bütün bunları gerekirse Türkiye, AB desteğini de alarak yapmalı. Çünkü ben AB yetkililerine de Suriye ile ilgili bu tip konularda destek vermesi gerektiğini söylemiştim, onlar da ‘evet haklısınız’ demişlerdi.
“Dolayısıyla inadından vazgeçmesi lazım; söz konusu olan Erdoğan’ın çıkarı değil, Türkiye’nin çıkarıdır. Dış politikada kan davası olmaz. Tam tersine bir ülkenin çıkarlarının önceliği vardır. İnsanların çıkarlarının önceliği yoktur.”



Önceki Haber
Havaist otobüsü kaza yaptı: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Cebrail Ertürk evli olduğu kadın ile kızını öldürdü