Ana SayfaGüncelErken seçim çağrısına CHP’den destek: “HDP’nin tavrı son derece anlaşılır”

Erken seçim çağrısına CHP’den destek: “HDP’nin tavrı son derece anlaşılır”

HABER MERKEZİ – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den HDP’nin erken seçim çağrısına destek geldi. “Erken seçim çağrısı gelirse davulla zurnayla ‘hay hay’ deriz” diyen Özel, HDP belediyelerine kayyum atanmasını eleştirdi ve partinin tavrının “son derece anlaşılır” olduğunu vurguladı.

24 belediyesine kayyum atanan HDP’nin “erken seçim” çağrısına CHP’den destek geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrıya yeşil ışık yakmasının ardından partinin grup başkanvekili Özgür Özel de “HDP’nin tavrı son derece anlaşılır” dedi ve erken seçim çağrısı yapmayacaklarını ama karar alınırsa “seve seve gideceklerini” belirtti.

Habertürk’te Kübra Par’ın konuya dair sorularını yanıtlayan Özel, “Erken seçim çağrısı gelirse davulla zurnayla ‘hay hay’ deriz” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Türkiye’de erken seçim tartışması ne İYİ Parti’nin ne de HDP’nin açıklamasıyla başladı. Bu tartışmayı AK Parti ile MHP başlattı. 23 Haziran’dan önce. Seçimleri İktidar partisi ve onu destekleyen ittifak ortağı ‘İstanbul’u kaybedersek erken seçim gündeme gelecektir’ dediği anda diş macununu tüpten çıkardılar.”

HDP’nin erken seçimdeki kazanımlarına dikkat çeken Özel, partinin yüzde 60 ya da 80 oy alan belediye başkanlarının yerine kayyum atandığını hatırlatarak, bunun ise “Diyarbakır’ı Diyarbakırlının yönetemeyeceği” manasına geldiğini kaydetti.

Kendilerinin de HDP’nin kazandığı yerlerde seçime girdiğini ve kaybettiğini belirten Özel, “Demiyoruz ki ‘Bir CHP’li atayın’ diye. Kayyum atanan yerlerde bir daha seçime gidelim, halk karar versin” dedi.

Belediye başkanlarının görevden alındığını, belediye meclisinin seçtirilmediğini yineleyen Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “‘Milli irade’ diyorsun, bu oylar bir tek sana verilince baş tacı yapılacak şey değildir” diye belirtti.

Üçü büyükşehir 24 belediyeye kayyum

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip etti, hala da ediyor. Şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi
  • 16 Kasım’da Mardin’in Savur, Mazıdağ ve Derik ile Urfa’nın Suruç

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 24 belediyesine kayyum atanmış oldu.

Bu süreçte HDP’li 36 belediye eşbaşkanı gözaltına alınırken, 14’ü tutuklandı.

Previous post
Kadın Yazısı Festivali: Karşı Sanat'ta "Aslında" sergisi
Next post
ABD'den yaptırım uyarısı: Türkiye S-400'lerden 'bir şekilde kurtulmalı'