Ana SayfaGüncelİstanbul’da iki gazeteci gözaltında

İstanbul’da iki gazeteci gözaltında

HABER MERKEZİ – Dün akşam saatlerinde Mezopotamya Ajansı’ndan çıktıktan sonra kendilerinden haber alınamayan ajansın muhabirleri Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldukları ortaya çıktı. Gazeteciler hakkında 24 saatlik avukat görüş yasağı da getirildi.

İstanbul’da Mezopotamya Ajansı (MA) muhabileri Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser gözaltına alındı.

MA’nın aktardığına göre dün akşam saatlerinde ajanstan çıktıktan sonra kendilerinden haber alınamayan gazetecilerin Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldukları ortaya çıktı.

Her iki gazetecinin de evlerine baskın düzenlendiği öğrenildi.

Topaloğlu’nun evine yapına baskında polislerin içeriye kapıyı kırarak girdiği belirtildi.

Evlerdeki aramalar sırasında eşyalar da dağıtıldı.

Polisler, baskın sırasında Topaloğlu’nun evinde bulunan arkadaşına, iki gazetecinin de İl Emniyet Müdürlüğü’nde oldukları bilgisini verdi.

Böylece gazetecilerin gözaltına alındıkları saatler sonra öğrenilmiş oldu.

24 saatlik avukat görüş yasağı

MA’nın avukatları, bu sabah saatlerinde her iki gazetecinin hangi gerekçe ile gözaltına alındıkları hakkında bilgi almak üzere tutuldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulan Eser ve Topaloğlu ile görüşmek isteyen avukatlara, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında her iki gazeteciye 24 saatlik “avukat görüş yasağı” getirildiği söylendi.

Başlatılan soruşturmaya dair “gizlilik” kararı alındığı bilgisi de yine avukatlarla paylaşıldı.


Gazeteci Berivan Altan’ın gözaltı süresi uzatıldı


ÖGİ: Meslektaşlarımızı serbest bırakın

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) tarafından gözaltında tutulan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Berivan Altan, Sadık Topaoğlu ve Sadiye Eser’e ilişkin yapılan yazılı açıklamada ‘meslektaşlarımızı serbest bırakın’ denildi.

Gazetecilere yönelik baskıların arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Medyayı büyük bir havuza çeviren AKP-MHP ittifakı, kendi propagandasını yapmayan basın kuruluşlarını da çalışamaz hale getirmek için gazetecileri hedefine koymuş durumda” ifadesine yer verildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Hükümet ve ortağı MHP, bu hedefine ulaşmak için gazetecilerin de güvenliğini korumakla yükümlü olan emniyeti kullanıyor. Öyle ki, polisler iktidardan aldıkları talimatlarla gazetecileri bir bir evlerinden ya da işyerlerinden gözaltına alıyor.
“Durum o kadar vahim ki; polisler avukatların ‘gazetecileri neden gözaltına aldınız’ sorusuna verecek bir cevap bile bulamıyor. Bu durum emniyeti ve yargısıyla devlet kurumlarının ne kadar partizanlaştığını bir kez daha gözler önüne seriyor.”

Açıklamanın sonunda “Meslektaşlarımız Berivan Altan, Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu’nun bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz” denilirken, basının özgür olmadığı ülkelerde toplumun özgür olamayacağı vurgulandı.

Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 26 Kasım gecesi Ankara’da kaldığı eve yapılan polis baskını ile gözaltına alınan MA muhabiri Berivan Altan’ın gözaltı süresi 4 gün daha uzatılmıştı.

Öte yandan dünyada medyanın içinde bulunduğu durumu takip edip raporlaştıran Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de 120’den fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, bunun ise ‘dünya rekoru’ olduğunu açıklamıştı.

Previous post
Erdoğan'dan Macron'a tepki ve 'operasyonlara devam' mesajı
Next post
Time’a göre 2019’un en iyi 10 filmi