Ana SayfaGüncelKürtçe gazete ‘Xwebûn’ yayın hayatına başladı

Kürtçe gazete ‘Xwebûn’ yayın hayatına başladı

HABER MERKEZİ – Haftalık Kürtçe gazete ‘Xwebûn’ yayın hayatına başladı. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, Kürt coğrafyasındaki tüm gelişmeleri irdeleyeceklerini belirterek, çağrıda bulundu: “Kürtçe okuyun, okutun”

Diyarbakır’da bir araya gelen bir grup gazeteci haftalık olarak yayımlanacak Kürtçe bir gazete çıkardı.

‘Xwebûn’ gazetesinin ilk sayısı okuyucuyla buluştu.

Yayın dili Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde olan gazetenin yazar kadrosunda, Irak Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Kazakistan, Ermenistan, Lübnan ve Avrupa’dan pek çok isim yer alıyor.

Gazetenin yazar kadrosunda, Sami Tan, Şener Özmen, Felemez Ulug, Agit Yazar, Mizgîn Ronak, Yıldız Çakar, Ramazan Ölçen, Ayhan Erkmen ve Wisif Zozanî gibi isimler bulunuyor.

12 sayfalık gazetenin yazarlarından Ebdullah Pêşew, Ehmed Huseynî, Kakşar Oremar, Kinyas Îbrahîm Mîrzoyev, Selîm Temo ve Zerdeşt Haco aynı zamanda Xwebûn Yayın Danışman Kurulu’nda yer alıyor.

Haber, analiz, araştırma, söyleşi, yazı dizileri ve dosyaların yer aldığı Xwebûn’de, güncel ve politik gelişmelerin yanı sıra yaşam, kadın, ekonomi, ekoloji, kültür sanat, edebiyat, dil ve tarihteki gelişmeler de değerlendiriliyor.

‘Kürt dili ve kültürü öncelenecek’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, dil ve kültürlerin çok konuşulduğu şu günlerde Kürtçe bir gazete çıkarmanın kaçınılmaz ve önemli olduğunu söyledi.

Kürt halkının ve bu coğrafyada olanların nabzını tutacaklarını belirten Esen, Kürt dilini ve kültürünü önceleyeceklerini, kültür-sanat ve tarihi konuları irdeleyeceklerini, güncel ve politik gelişmeleri yorumlayacaklarını ifade etti.

Dilinin sade ve anlaşılır, içeriğini zengin tutmak için çabalayacaklarını dile getiren Esen, Kürt okurların gazeteyi sahiplendikçe, gazetenin başarılı ve uzun ömürlü olacağını kaydetti.

Kürt coğrafyasındaki tüm gelişmeleri irdeleyeceklerini, gerçeğe ışık tutacaklarını ve hakikatin yolundan ayrılmayacaklarını vurgulayan Esen, Türkiye’de gazetelerin baş aşağı gittiği bir dönemde risk alarak gazete çıkardıklarını ifade etti.

Kürt gazeteciler olarak sadece ve sadece gerçeğe sıkı sıkıya sarılacaklarını belirten Esen, Kürt kentlerinde ve Kürtlerin yaşadığı metropollerde kurdukları dağıtım ağıyla gazetecileri okurlara ulaştıracaklarını kaydetti. “Kürtçe okuyun, okutun” diyen Esen, Kürt okurlara Xwebûn’u sahiplenme çağrısı yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul ve Bursa’da lodos: İDO ve BUDO seferleri iptal
Sonraki Haber
Mansur Yavaş hakkındaki iddialar için müfettiş görevlendirildi