Ana SayfaGüncelMuş’taki Meryem Ana Kilisesi definecilerin hedefinde

Muş’taki Meryem Ana Kilisesi definecilerin hedefinde

HABER MERKEZİ – Büyük bir bölümü yıkılan Muş’taki tarihi Meryem Ana Kilisesi yok olmakla yüz yüze. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sit alanı olarak ilan ettiği kilise, koruma altına alınmadığı için definecilerin hedefinde.

Muş merkeze bağlı Kale Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana (Muşet) Kilisesi, kaderine terk edilmiş durumda.

Bakımsızlıktan duvarlarının büyük bir bölümü yıkılan ve çatısı çöken kilisenin yine her tarafına çukurlar kazılmış halde.

Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde “sit alanı” olarak geçen kilise, kentteki birçok tarihi yer gibi definecilerin hedefinde.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre kilisenin bulunduğu bölge, mahallede eski evler olduğu gerekçesiyle 21 Ekim 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla “kentsel dönüşüm alanı” ilanı edildi.

TOKİ ile belediye arasında 2 Temmuz 2013 tarihinde imzalanan protokolle 11 hektarlık alan için kentsel dönüşüm süreci işlemeye başladı.

Konut sahiplerinin bir kısmı ile anlaşan Muş Belediyesi, sahipleriyle anlaşmaya varılamayan diğer yerler için ise kamulaştırma yoluna başvurdu.

Kamulaştırılması istenen kısım içerisinde Meryem Ana Kilise’nin yer aldığı arazi de bulunuyor.

Dava açıldı

Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, Kale Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında inşa edilecek kalıcı konut ve sosyal donatı sahalarıyla ilgili projelerin uygulanması için kilisenin bulunduğu arazinin kamulaştırılması talep edildi.

Ancak açılan karşı dava sonucunda mahkeme, kamulaştırma kararına “tedbir” koyarak, kilise üzerinde hiçbir işlem yapılmamasına karar kıldı.




Önceki Haber
Irak'ta polis gerçek mermi kullandı, en az dört kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Distopya değil gerçeğin dünden bugüne kurgulanışı: Gilead kimin ülkesi? – Fatma Koçak