Ana SayfaDünyaYeşil ve gri pasaportlara ‘muafiyet’ sınırlaması

Yeşil ve gri pasaportlara ‘muafiyet’ sınırlaması

HABER MERKEZİ – Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilen yeşil ve gri pasaport sahipleri, 2020 yılından itibaren Avrupa ülkelerine gidebilmek için önceden izin almak zorunda kalacak.

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaportlara muafiyet sınırlaması getirildi.

EuroAsia’nın duyurusuna göre, bundan böyle 2020 yılından itibaren Avrupa ülkelerine gidebilmek için önceden izin almak zorunda kalınacak.

Vizesiz seyahat hakları, alınan karar gereğince kısıtlanırken, Avrupa Parlemento’sunun 2018’deki duyurusuna göre; 2021 yılında Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarının seyahatlerinden önce ETIAS sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu olacak.

Yapılan kayıt işlemi sırasında yolcuların, giriş izni alabilmek için 7 euro harç bedeli ödemeleri de gerekiyor.

18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular, ilgili harç bedelinden muaf tutulacak.

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarına verilen giriş izni süresi yeni alınan karara bağlı olarak üç yıl geçerliliğini koruyacak.

Kararın gerekçeleri

Yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının ‘güvenlik’ olduğunu açıklayan Avrupa Parlementosu; ‘sınır kontrolünün sağlanması’, ‘salgın tehlikesi’, ‘mülteci’, ‘güvenlik tehdidi’ ve ‘kendi ülke vatandaşlarını korumak’ gibi gerekçelerle böyle bir kararı aldığını bildirdi.

Previous post
Cezaevlerinde hak ihlalleri: 2 günde bir koğuş baskını, keyfi arama, hastane engeli
Next post
18'i HDP'li vekillere ait: Meclis’e 21 yeni fezleke geldi