Ana SayfaEkonomiBankaların aldığı ücret ve komisyonlarda değişiklik

Bankaların aldığı ücret ve komisyonlarda değişiklik

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu yüzde 1’le sınırlandırıldı. EFT ücretlerine de üst sınır getirildi. Yeni düzenleme 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası (MB), işlem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla finansal tüketicilerden ve ticari müşterilerden bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle getirilen düzenlemeler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

AA’nın haberine göre yeni düzenlemeyle;

  • Bankalar tarafından ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400’den 51’e indirildi.
  • BDDK tarafından 2014’te 20 ile sınırlandırılan ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı da 16’ya düşürüldü.
  • Ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı.
  • Kredi tahsis ücreti başlığı altında alınan ücretlerde sadeleşmeye gidildi. Bu kapsamda, ticari kredilerde tahsis ücretleri, verilen kredi limitinin on binde 25’i ile sınırlandırıldı.
  • Mevcutta yüzde 2’lere kadar ulaşan ticari kredilerde kredi kullandırım ücretlerinin de kullandırılan kredinin yüzde 1’ini geçemeyeceği kıstası getirildi.
  • Ticari kredilerde halen yüzde 2 ila 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu, yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1’e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2’ye düşürüldü.
  • Ticari kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu da yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu oran finansal tüketiciler için de en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.

EFT ücretlerine sınır

Öte yandan yeni düzenlemeyle bankalar tarafından hem ticari hem de finansal tüketicilerden alınan EFT ücretlerine de üst sınır getirildi.

Buna göre EFT işlemlerinden alınabilecek ücret, işlem tutarının bin lira ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 lirayı, ATM’den yapılan işlemlerde 2 lirayı, diğer kanallarla yapılan işlemlerde ise 5 lirayı geçemeyecek.

Bu sınırlar sırasıyla, işlem tutarının 1.000 lira ila 50 bin lira arasında olması halinde 2 lira, 5 lira ve 10 lira düzeyinde, işlem tutarının 50 bin liranın üzerinde bulunması durumunda ise 25 lira, 50 lira ve 100 lira şeklinde uygulanacak.

Banka ile ticari müşteri arasındaki sözleşmede geç işlemler olarak belirlenen EFT’lerde, belirlenen azami ücretler yüzde 50 artırımlı olarak gerçekleştirilecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Amed Şehir Tiyatrosu seyirci desteği bekliyor
Sonraki Haber
Suriyeli Kürtlerle Şam yönetimi arasında müzakereler