Ana SayfaDünyaTedbirler gevşetildi, uzmanlar uyardı: İkinci salgın dalgası gelebilir

Tedbirler gevşetildi, uzmanlar uyardı: İkinci salgın dalgası gelebilir

HABER MERKEZİ – Pek çok ülkede salgına karşı alınan tedbirlerin gevşetildiği bugünlerde uyarılarda bulunan uzmanlar, ikinci salgın dalgasının gelebileceğini belirterek, ‘vakalar azalıyor ancak pandeminin sonu gelmedi’ ifadelerini kullandı.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle dünya çapında alınan tedbirler bir bir gevşetilmeye başladı.

Ancak uzmanlar, Türkiye dahil pek çok ülkede tedbirlerin gevşetilmesinin ve tatil sezonunun yaklaşmasının ikinci salgın dalgasını tetikleyebileceğini söylüyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Marburg Üniversitesi öğretim üyesi, epidemi ve sağlık araştırmaları uzmanı Prof. Max Geraedts, halihazırda kaydedilen vaka sayılarının iyi olduğunu, ancak insanların tekrar birbirine çok yaklaştığı ortamlarda bir araya gelmesiyle bu durumun hızla değişeceğini belirterek, ikinci bir dalga yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Geraedts, özellikle tatil döneminin virüsün daha geniş şekilde yayılması riskini beraberinde getirdiğine işaret ederek, şimdiye kadar virüsün görece az etkili olduğu yerlerde de geniş şekilde yayılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Leipniz Enstitüsü Epidemi ve Tedbir Araştırmaları bölümü öğretim üyesi Prof.Hajo Zeeb de şimdiye kadar yapılan araştırmaların halkın çok küçük bir kısmının virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini ortaya koyduğunu ifade etti

Sars-CoV-2’nin ortamını bulduğunda yeniden hızlıca yayılmasının mümkün olacağını belirten Zeeb, buna rağmen halihazırda hem Almanya hem de Akdeniz ülkelerinde rakamların azaldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Müdürlüğü de ikinci bir Corona virüsü dalgası yaşanabileceğini belirterek, Avrupa’nın buna hazırlık yapması gerektiğini dile getirdi.

Pek çok ülkede virüs ile mücadele tedbirlerinin gevşetilmesi üzerine endişesini paylaşan DSÖ Avrupa Bölge Müdürlüğü Direktörü Hans Kluge, hatta çifte salgınlar yaşanabileceğini söyledi.

Kluge, ikinci bir salgınının grip veya kızamık salgınıyla paralel görülebileceğini de öne sürdü.

Hans Kluge, hastanelerin virüs ile mücadele amacıyla kapasitelerini artırmaya ağırlık verdiğini, pek çok yerde çocukların düzenli aşılarının yapılamadığını belirtip, bu nedenle Sars-CoV-2’nin başka bir salgınla kesişebileme ihtimaline dikkat çekti.

Uzman, Britanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde vaka sayıları azalsa da bunun pandeminin sonu yaklaşıyor şeklinde yorumlanamayacağını vurguladı.




Önceki Haber
ÖHD'den tahrip edilen mezarlık raporu: Aileler mezar taşlarını kırmaları için tehdit edildi
Sonraki Haber
Netanyahu 'yolsuzluk'tan yargılandığı davada hakim karşısına çıktı