Ana SayfaDünyaYunanistan’da sokağa çıkma yasağının ardından ilk gün

Yunanistan’da sokağa çıkma yasağının ardından ilk gün

ATİNA – Corona virüs önlemleri nedeniyle 42 gündür sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yunanistan’da yasak, ‘normalleşmeye dönüş’ kapsamında bugün itibariyle kaldırıldı.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle 23 Mart’ta ilan edilen ve 42 gün süren sokağa çıkma yasağı bugün saat 06.00 itibariyle sona erdi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre ülkede virüse yakalananların toplam sayısı 2 bin 626, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 144. Fakat yapılan klinik test sayısı 10 bin civarında.

Yapılan test sayısının azlığı ülkedeki vaka sayısının bakanlığın açıkladığı sayısının çok çok üstünde olabileceği endişesi yaratıyor.

Hükümetin ‘normalleşmeye’ dönüş uygulamasının ilk kademesi olarak sokağa çıkma yasağını kaldırması sonrası başkent Atina sokakları 42 gün sonra en hareketli gününü yasadı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile yasak boyunca kapalı olan kuaförler, kırtasiyeler, elektronik eşya mağazaları, çiçekçiler ve spor malzemesi satışı yapan işyerleri de açıldı.

Bugün itibariyle yurttaşlar sokağa izin belgesi olmadan çıkabilecek fakat yaşadıkları illerin dışına seyahat edemeyecek.

Yasağın kaldırılması ile birlikte açık alanlar haricinde toplu taşımada, taksilerde, alışverişte, hastanelerde maske takma zorunluluğu getirildi. Bu kurala uymayanlara 150 Euro para idari para cezası kesileceği açıklandı.

Başkent Atina sokakların yurttaşların kimisi açık alanda dahi maske takarken bazıları ise maske kullanmıyor.

Maske kullanmayanların büyük çoğunluğu maskeye ulaşımda yaşanan sorun ve fiyatların yüksek oluşundan şikayetçi.

Birçok eczanede hala cerrahi maske bulmak zor. Eczanelerde tek kullanımlık cerrahi maskelerin fiyatı ortalama 1,5-2 Euro arasında satılıyor. Bu fiyat kimi eczanelerde ya da medikallerde 4 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Terzilerde dikilen ve bazı mağazalarda satılan bez maskelerin fiyatları ise ortala 4-5 Euro.

Yasağın kaldırılmasının ilk gününde sokaklardaki kalabalığın büyük bir kısmını çalışanlar oluştururken, Atina sokaklarını yasak sonrası gezmek için sokağa çıkanların sayısı da azımsanmayacak düzeyde.

Sadece paket servisi yapabildiği için kafe ve restoranların bahçelerinde oturamayan yurttaşların birçoğu parklardaki banklarda vakit geçiriyor.

‘Normalleşmeye dönüş’ün ikinci aşaması ise 11 Mayıs’ta başlayacak. Bu kapsamda bugün açılmasına izin verilmeyen diğer mağazalar 11 Mayıs’tan itibaren açılacak, lise son sınıflar bu tarihte ders başı yapacak. Diğer lise öğrencileri ile ortaokul öğrencileri ise okula 18 Mayıs’ta başlayacak.

Yunanistan’da ilk Corona virüsü vakasının 26 Şubat’ta tespit edilmişti. Ülkede virüs nedeniyle ilk can kaybı ise 12 Mart’ta yaşandı.

Virüs salgını sırasında ülkede en savunmasız alanlar kapasitelerinin kat be kat üstünde nüfusa sahip olan mülteci kamplarıydı. Hükümetin bazı kısıtlayıcı önlemler almakla yetindiği kamplarda, on binlerce mülteci süreci hala hijyen ürünlerine ve temiz içme suyuna yeterli bir şekilde ulaşamıyor.

Kamplarda kapasitenin üstünde mülteci tutulduğu için ise sosyal mesafeyi uygulamak imkansız.

Göç ve İltica Bakanı N. Mitratakis’in açıklamasına göre mültecilerin tutulduğu 93 yapıda toplam 200 virüs vakası tespit edildi.

Atina’daki Ritsona ve Malakasa kampları ile Porto Cheli’de 470 mültecinin tutulduğu otel en çok virüs vakası tespit edilen kamplar oldu.

Öte yandan Moria, Sakız Adası’ndaki (Chios) VIAL ve Samos’taki mülteci kamplarında tutulan sığınmacılar Corona virüsü sürecinde birçok kez hükümetin mültecilerin sağlığını hiçe sayan tutumuna tepki göstermek için protestolar düzenlemişti.

Previous post
Kovid-19 Hapishane İzleme Bülteni: Temizlik ürünlerine erişim sınırlı, koşullar sağlıksız
Next post
'Korsanvari bir karar': Gazetecilerin tutukluluğuna devam