Ana SayfaDünyaGazprom, Rojava yönetimi ile görüşmelere başladı

Gazprom, Rojava yönetimi ile görüşmelere başladı

HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin ABD’li şirketle imzaladığı petrol anlaşması gereği rafineri kurma çalışmaları başladı. Bu gelişmenin ardından dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi Rus Gazprom’un saha çalışması yapması için Özerk Yönetim ile görüşmelere başlandı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Amerikan Delta Crescent Energy petrol şirketi ile yaptığı petrol anlaşması gündemdeki yerini koruyor.

Sahada askeri güçleri bulunan Rusya, İran ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye rejimi de anlaşmaya karşı çıkıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’ın analiz haberine göre, aynı güçler Kuzey ve Doğu Suriye’de iç karışıklık çıkararak, atak yapmak isteseler de petrol anlaşması için şirket yetkilileri bölgeye geldi.

Öte yandan Rusya’ya ait Gazprom şirketinin de Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelmek istediği ve bu konuda görüşmeler yapıldığı belirtiliyor.

Petrol anlaşması

Özerk yönetimin yaptığı petrol anlaşmasının hem bölgede hem de uluslararası anlamda etkileri olacak.

Bu anlaşmanın özerk yönetimin uluslararası anlamdaki resmiyetini etkilemesi bekleniyor.

Anlaşmadan sonra kademeli olarak Rimelan ve Dera Zor bölgelerine petrol rafinerilerinin getirilmesi planlanıyor.

Bu konuda tam bir takvim belirlenmese de buna yönelik çalışmalara devam ediliyor.

Yine anlaşmanın uygulanabilmesi için kimi petrol şirketi yetkililerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelerek, özerk yönetim ile bazı görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi.

Karşı çıkanlar

Anlaşmanın detaylarının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması beklenirken, Suriye’de bulunan Rusya, İran ve Türkiye bu anlaşmaya karşı çıktı.

Karşı çıkanlar listesinde Suriye rejimi de bulunurken, diğer güçlerin Suriye rejimi üzerinden anlaşmayı sekteye uğratmak istediği belirtiliyor.

Söz konusu güçler bölgenin istikrarını bozmak için kimi girişimlerde bulunuyor.

Cızire bölgesinden Dera Zor’a kadar harekete geçen güçler, yer yer saldırılar düzenleyip, halkı özerk yönetime karşı kışkırtıyor.

Dera Zor’da Arap aşiret liderlerine yapılan suikastlar ve iç güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıların altında da bunun yattığı belirtiliyor.

Ancak bugüne kadar istenilen hedefe ulaşılmadı ve iç güvenlik güçleri güvenliği arttırdı.

Özerk yönetim ise tüm provokasyon girişimlerine karşı Arap aşiretleriyle birlikte seferber oldu.

Rusya görüşmelere başladı

Rusya’nın da Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan petrol ve enerji bölgesine hakim olmak istediği biliniyor.

Bugüne kadar hem askeri hem de siyasi birçok yoldan bunu gerçekleştirmek isteyen Rusya, istediği hedefe ulaşamadı.

Özerk yönetim ile ABD’li şirket arasında yapılan petrol anlaşmasından sonra tekrar harekete geçen Rusya, bölgeye petrol ve enerji şirketlerini göndermek istiyor.

Buna ilişkin çeşitli girişimlerde de bulunan Rusya’ya ait gaz şirketlerini Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelmek için çalışmalar yürüttüğü kaydediliyor.

Avrupa’nın da ilgisini çekti

Rusya’nın bu amaç doğrultusunda özerk yönetim ile görüşmeler gerçekleştirdiği aktarılırken, Rusya’ya bağlı şirketlerin özellikle gaz bölgelerine gelmek istediği vurgulanıyor.

Bu bölgelerin başında Haseke ve Dera Zor’un Koniko hattı geliyor.

Ayrıca elektrik başta olmak üzere diğer enerji bölgeleri için Rakka ve Tabka gibi yerlerin de düşünüldüğü belirtiliyor.

Önümüzdeki günlerde daha da netleşmesi beklenen konuya ilişkin bazı Avrupa ülkelerinin de devreye girmek istediği ifade ediliyor.

Rusya’nın özerk yönetimin yaptığı petrol anlaşmasına karşı çıkıp, bölgeye gelmek istemesinin politik karışıklık çıkarma amaçlı olduğu belirtiliyor.

Bu gelgitlerin bir süre daha sürmesi bekleniyor.

Bölgeye gelmesi beklenen hem ABD’li hem de Rusyalı enerji şirketlerinin sadece petrolün işletilmesi değil, savaştan dolayı yıkıma uğrayan kentleri yeniden inşa etmek için de sorumluluk almak istediği kaydediliyor.




Önceki Haber
Belarus'ta halkın isyanı sürüyor, muhalif aday Litvanya'da
Sonraki Haber
Geçinemeyen fındık üreticisi: Devletin tarım politikası yok, çözüm kooperatifleşmek