Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında can kaybı 750 bine yaklaşıyor

Covid-19 salgınında can kaybı 750 bine yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde can kayıpları 750 bine yaklaşıyor. Toplam vaka sayısı 20 milyon 500 binin üzerinde. Türkiye’de ise günlük vakalar ile ağır hasta sayılarında yükseliş sürüyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Urfa’da iki haftada 2 bin 200 ev karantina altına alındı

Urfa’da son 14 günde 2 bin 200 evin karantinaya alındığı açıklandı.

Söz konusu bilgiyi veren Urfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, yurttaşlar arasında yaygın olan, sıcak havanın virüsün bulaşmasını azalttığı yönündeki düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi.

Sıcak havanın Corona virüsü öldürmediğini, bulaşı azaltmadığını vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyor. Vatandaşlar maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları gerekiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi yaz döneminde Türkiye’nin en sıcak bölgesidir. Bu dönemde bölgedeki vaka sayıları daha da fazlalaştı. Eğer virüs sıcakta bulaşmasaydı, bu dönemde vaka sayıları artmazdı.

Demek ki sıcak virüsü öldürmüyor. Sıcakta virüsün etkinliği azalmıyor. Hastanelerimizde yoğun bakıma yatanlar, hayatını kaybedenler de var. Corona virüsün neler yapabildiğine inanmayan vatandaşlar varsa, kendilerine Corona virüsü hastalarını gösterebiliriz. Şunu gerçekten bilmeliler; Corona virüsü her yerde karşılarına çıkabilir. Ondan dolayı tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 18 kişi hayatını kaybetti, bin 212 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 245 bine yaklaştı.

12 Ağustos Çarşamba günü Türkiye’de 67 bin 237 test yapıldığı ve bin 212 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 18 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 934 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 244 bin 392’ye, toplam can kaybı ise 5 bin 891’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 454 bin 988 oldu.


Bakan Selçuk: 21 Eylül’e kadar uzaktan eğitim

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okulların açılmasına ilişkin “Önerimiz, yüz yüze eğitimin, en az bir ay boyunca başlatılmaması, gerekirse online yapılması, yüz yüze eğitime kademeli geçilmesi yönünde” dedi.

Koca, “Önümüzdeki günlerde Covid-19 iletişimi konusunda yeni çalışmalar ortaya koymaya çalışacak, düzenlemelere gideceğiz. Artış bu hızla devam ederse bir daha yaşamak istemediğimiz ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir” diye ekledi.

Koca’nın ardından açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise tavsiye kararı üzerine verdikleri kararları şöyle açıkladı:

  • 31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz.
  • 21 Eylül’de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlanacak.
  • Dileyen özel okullar 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek.
  • (Yüz yüze eğitim) Hangi yaş gruplarında öncelikli olarak başlayacağı hususunu bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda belirleyeceğiz.
  • Seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık, uzaktan eğitimle, canlı dersler, EBA TV vasıtasıyla giderilecek.

‘Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısı 2 hafta içinde hazır olacak’

Rusya’nın geliştirdiği ‘Sputnik’ isimli Covid-19 aşısının ilk partisinin 2 hafta içinde hazır olacağı açıklandı.

Rusya medyasında yer alan haberlere göre, 12 ay içinde aşıdan 500 bin doz üretilmesi planlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Rusya’nın tescil ettirdiğini açıkladığı aşı, dünyadaki 26 aşı adayı arasında “birinci aşama klinik deneme” safhasında görülüyor.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Rusya’yı aşı çalışmaları konusunda uyararak, “Aşı gelişimi konusunda uzun süredir yürürlükte olan uygulamalar ve yönergeler var. Herhangi bir aşı halka verilmeden önce çeşitli deneme ve testlerden geçmelidir” ifadesini kullanmıştı.


Rusya: Aşının ‘güvenli olmadığı’ iddiaları rekabetten kaynaklanıyor

Fotoğraf: Reuters

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko, Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının güvenli olmadığı iddialarının ‘temelsiz olduğunu’ savundu.

Bu iddiaların ülkeler arasındaki yarıştan kaynaklandığını da öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya’nın Covid-19 aşısını onaylayan ilk ülke olduğunu duyurmuştu. ‘Sputnik’ ismi verilen aşı, iki aydan kısa bir süre içinde insanlarda test edildi.

Putin, yakında aşının toplu üretimine başlamayı amaçladıklarını, aşının kızına da yapıldığını söylemişti.


Avrupa’da Corona virüsü vakaları artıyor

Avrupa’da yeni vakalardaki artış nedeniyle halka rehavete kapılmayın uyarıları yapılıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İspanya, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki yetkililer yeni vakaların daha fazla artmasından kaygı duyuyor.

Fransa Başbakanı Jean Castex ülkenin iki haftadır ‘yanlış yöne gittiği’ uyarısını yaptı. Sağlık Bakanlığı, Salı günü bin 397 yeni Covid-19 vakası tespit edildiğini söyledi. Bu sayı, bir önceki günün neredeyse iki katı.

Almanya’da da Çarşamba günü bin 226 yeni Corona virüsü vakası kaydedildi. Böylece toplam vaka sayısı 218 bin 519 oldu. Sağlık Bakanı Jens Spahn, “artışa çok dikkat etmeliyiz” dedi.

İspanya Sağlık Bakanlığı verilerine göre de Salı günü itibariyle yeni vaka sayısı 3 bin 632 artarak 326 bin 612’ye çıktı. Yeni vakaların çoğunun ağırlıklı olarak Katalonya, Madrid ve Aragon’da görüldüğü belirtildi. Bu bölgelerde geçen ay tedbirler yeniden sıkılaştırılmıştı.


Brüksel’de bugünden itibaren maske takmak zorunlu

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugünden itibaren kamuya açık tüm alanlarda maske takmak zorunlu hale getirildi.

Reuters’ın haberine göre artan vakalar nedeniyle 1.2 milyon nüfuslu Brüksel’de parklarda, sokaklarda, alışveriş merkezlerinde ve tüm açık alanlarda maske takılması gerekiyor.

Brüksel’de geçen hafta her 100 bin kişide ortalama 50 vaka kaydedildiği belirtilmişti.

Brüksel, Avrupa’da Covid-19 salgınından en çok etkilenen kentler arasında.


Adana Tabip Odası’dan pandemiye ilişkin öneri ve uyarılar

Hem ülke genelinde hem de Adana’da Covid-19 pozitif vaka sayısının arttığını söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, “Sahada yaşananlar pandeminin iyi yönetilemediğini göstermektedir” dedi, öneri ve uyarılarda bulundu.


Bilim Kurulu toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 17.00’de toplanacak.

Yeniden açılmayla birlikte artışa geçen vaka sayılarını değerlendirecek olan Bilim Kurulu’nun, “Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı, salgına karşı hangi tedbirler alınacak?” sorularının cevabını tartışacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, dün akşam saatlerinde bir açıklama yaparak değerlendirme sürecinin nihai aşamaya geldiğini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadesine yer verilmişti.


Dünya genelinde vaka sayısı 21 milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 20 milyon 500 bini aştığını, can kaybı sayısının ise 745 bin 960’a yükseldiğini aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,305,957)
  • Brezilya (3,112,393)
  • Hindistan (2,330,327)
  • Rusya (897,599)
  • Güney Afrika (566,109)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (167,749)
  • Brezilya (103,099)
  • Meksika (53,929)
  • Britanya (46,628)
  • Hindistan (46,197)

Türkiye’de günlük vaka sayısı binin üzerinde seyrediyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 11 Ağustos’ta Corona virüsü vaka sayısının bin 183 artarak 243 bin 180’e, can kaybının da 15 kişi artışla 5 bin 873’e yükseldiğini açıkladı.

Twitter üzerinden son verileri paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ağır hasta sayısında artışın devam ettiğini söyledi.

Koca, son 3 gün içinde en yüksek sayıda hasta görülen ilk 5 ilin ise İstanbul, Ankara, Konya, Diyarbakır ve Urfa olduğunu duyurdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Galata Kulesi'nde 'restorasyon' adı altında tahribat: Kim ne diyor?
Sonraki Haber
Albayrak: Dolarla bir işiniz var mı?