Ana SayfaDünyaABD seçimleri: Biden yardımcılığına Kamala Harris’i aday gösterdi

ABD seçimleri: Biden yardımcılığına Kamala Harris’i aday gösterdi

HABER MERKEZİ – ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, yardımcılığına California Senatörü Kamala Harris’i aday gösterdi. Harris, Trump’ın Suriye’den çekilme kararını eleştiren ve Ermeni Soykırımı’nı tanınmasına destek veren isimlerden biriydi.

ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimlerde Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden, California Senatörü Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini açıkladı.

55 yaşındaki Harris, ABD tarihinde seçimlere başkan yardımcısı adayı olarak katılan ilk siyah kadın.

Biden, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizin başarılı kamu görevlilerinden biri olan ve sıradan vatandaşlar için korkusuzca savaşan Kamala Harris’i başkan yardımcısı olarak seçtiğimi açıklamaktan büyük onur duyuyorum. Kamala başsavcı olarak görev yaptığı dönemde Beau (Joe Biden’ın savcı olan ve 5 yıl önce hayatını kaybeden oğlu) ile yakın çalıştı.

Birlikte büyük bankalara meydan okuyarak çalışan kesimi yüceltmelerine; kadın ve çocukları istismara karşı koruduklarına tanıklık ettim. O zaman da kendisiyle gurur duymuştum. Şimdi de kampanyamda kendisini ortağım olarak görmekten gurur duyuyorum.

Kamala Harris ise başkanlık seçimine Demokrat Parti adına Joe Biden’la birlikte katılacak olmasından onur duyduğunu söyledi.

Harris, “Biden Amerikan halkını birleştirebilir. Çünkü hayatını bizim için mücadele etmeye adadı. Başkan olarak ideallerimizle uyumlu bir Amerika inşa edecektir” ifadelerini kullandı.

Kamala Harris, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışa katılmış ancak ön seçimlerde istediği sonuçları elde edemeyince Biden lehine çekilmişti.

Obama’dan destek mesajı

ABD’nin ilk siyah başkanı Barack Obama da Twitter üzerinden, “Senatör Kamala Harris’i uzun zamandır tanıyorum. Bu görev için son derece hazır. Kariyerini Anayasamızı savunmaya ve adil muamele görmek için mücadele verenlere adamıştır. Bugün ülkemiz için güzel bir gün. Şimdi gidip şu seçimi kazanalım“ mesajını paylaştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Harris’in Başkan Yardımcısı adayı olarak seçime katılacak olmasını “tarihi ve gurur verici” bir kilometre taşı olarak niteledi.

Kamala Harris kimdir?

Harris, California eyaletinin Oakland kentinde Jamaikalı bir baba ve Hindistanlı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrikalıların eğitim kurumu olarak bilinen Howard Üniversitesi’nde tamamladı.

2003 yılında San Francisco bölge savcısı olan Harris, bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olma özelliğine sahip.

2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü. İki dönem savcılık yapmasının ardından 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü olarak seçildi.

Harris, siyasi kariyerinin başladığı dönemlerde Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına destek verdi ve senatörlüğü sırasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu’ya ilişkin politikalarına eleştiriler yöneltti.

Kamala Harris 2016 yılında yaptığı bir açıklamada ise “Savcılık ve California Eyaleti Adalet Bakanlığı’nı yaptığım dönemlerde olduğu gibi Senato’da da insanlık tarihinin en karanlık zamanlarından birisi olan Ermeni Soykırımı’nın uygun bir şekilde tanınması ve sonuca varması için Ermeni toplumunun yanında olacağım” dedi.

ABD Senatosu, 2019 yılının sonunda 1915’te yaşananları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanıyan tasarıyı kabul etmişti.

Diğer yandan Harris, Trump’ın Suriye’deki ABD askerlerini geri çekme kararına da tepki göstermiş, sert bir dille eleştirmişti.


Karınca, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay Vali Yardımcısı Tolga Polat, annesi ile kardeşini öldürdü
Sonraki Haber
Irak'tan bombardıman tepkisi: Akar’ın ziyareti iptal edildi, Türkiye’ye muhtıra verildi