Ana SayfaManşetSoylu ile görüşecek olan abla Doku: Gülistan’ı bulmadan asla durmayacağız

Soylu ile görüşecek olan abla Doku: Gülistan’ı bulmadan asla durmayacağız

HABER MERKEZİ – Dersim’de 7 aydır haber alınamayan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisini aradığını ve yakın zamanda bir görüşme gerçekleştireceklerini belirterek, “Gülistan’ı bulmadan ve failler cezalandırılmadan asla durmayacağız” diyor. Doku, ailecek ne yaşadıklarını anlamak için herkese şöyle sesleniyor: “Herkes gelsin bir gün, Dinar Köprüsü’nde Gülistan’ın kendi kızları olduğunu düşünerek ceset beklesin. Hem de çocuklarının o suda olup olmadığını bilmeden.”


Haber: Pelin Özkaptan


Dersim’de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak’tan bu yana kayıp. Yani Doku’dan 193 gündür haber alınamıyor.

21 yaşındaki Doku için Uzunçayır Baraj Gölü’nde yapılan su altı arama çalışmaları 6 Temmuz’da İçişleri Bakanlığı kararıyla durdurulurken, soruşturma dosyasında da 7 aydır bir gelişme sağlanamadı.

Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşeceklerini söyleyen Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, yapılan arama çalışmaları ve gelinen süreci Gazete Karınca’ya anlattı.

Aygül Doku, “Biz en başından beri Gülistan’ın intihar ettiğine inanmadık ama savcı ‘kesin suda’ deyince, tamam veriler bunu gösteriyorsa bekleyelim dedik” diye belirtiyor.

“İntihar etmiş olsa, sudan cesedi çıksa en azından mezarımız oldu deriz. Bize hep ‘suda’ demelerine rağmen çalışmaların gerekçesiz bir şekilde kesilmesi ayrı bir muamma oldu” diye ekliyor.

Baş şüpheli Abarakov’un nerede olduğu bilinmiyor

Zainal Abarakov ve ailesi üzerindeki şüphelere de değinen Doku, “Diyelim ki Gülistan ile bu ailenin bir alakası yok ve köprüde talihsiz bir kazaya kurban gitti. Ancak ailenin sergilediği tavır direkt şüpheyi üzerlerine çekiyor” ifadelerini kullanıyor:

“Ailenin ilk gün gelip, ‘Biz dağı taşı arayalım, Gülistan ile daha dün gece hep birlikte oturduk, sabah daha bizim oğlumuzdan ayrıldı, onu nasıl bulabiliriz’ şeklinde yaklaşmaları lazımdı. Öyle olsaydı biz bilirdik, bu aile değil başkası kızımıza zarar vermiş. Ama bu aile özellikle baba bizi çok korkutuyor, neden üvey oğluna kendini bu kadar siper etmiş?”

“Biz kızımızın öldüğünü neden kabullenelim” diyen Doku, kardeşinin kaybolmadan 2 gün önce kendisini arayarak kitap istediğini, yeğenlerine daha gelmeden hediyeler aldığını belirtiyor:

“Soruyorum buradan da; Gülistan neden ölsün, öldürülsün veya intihar etsin? Demek bir problem var. Kaybolduğu geceye dair HTS çalışmaların Gülistan’ın sabaha kadar uyumadığı görülüyor. O gece Zainal’ın evinde ne görüşüldü, o gecenin düğümü, sırrı ne?”

Abarakov’un, Doku’nun kaybolduğu ilk süreçte yurt dışına kaçtığını sonrasında Türkiye’ye döndüğüne ilişkin bir bilginin kendisine aktarıldığını belirten Aygül Doku, “Ama şu an nerede olduğunu bilmiyorum” diyor.

Soylu ile görüşme

Abla Doku, sürece dair İçişleri Bakanı Soylu’nun kendisini telefonla arayarak, “Aygül, Gülistan’ı arıyoruz, arayacağız, Ankara’da konuyu derli toplu görüşürüz” dediğini aktarıyor.

Yakın zamanda Ankara’da Soylu ile görüşeceklerini kaydeden Doku, “Kendisinin bizzat aramasına sevindik. En azından bakanın ilgilenmesini bilmek iyi geliyor. Çünkü bizi sonuca götürecek kişiler bakandır, cumhurbaşkanıdır” diyor ve ekliyor:

“Bakanla görüşürüz, olmadı cumhurbaşkanıyla görüşürüz. Biz kızımızın akıbetini öğrenmeden yaşayamayız bu saatten sonra. Her şey bu kadar ortadayken baş şüphelilerin ellerini kollarını sallayarak gezmesi biz üzüyor.”

‘Soru önergesi neden reddedildi?’

Aile olarak Ankara’ya gittiklerinde Meclis’e gidip, 600 milletvekili ile de görüşmek istediklerini dile getiren Aygül Doku, “Gülistan için soru önergesi verildi, neden reddedildi bunu soracağım onlara. İnsan merak etmez mi bu ülkede 21 yaşındaki bir kadın kayıp, başına ne geldi diye?” sorarak tepkisini ortaya koyuyor.

Doku, “Bu arada bizi arayan vekiller de var onlara ayrıca teşekkür ediyorum. Ancak sessiz kalan vekillerle de ailece görüşeceğiz. Biz 600 vekili kaşı, gözü için o koltuklarda otursunlar diye seçmiyoruz. Bugünlerde ailelere sahip çıkılsın diye seçiyoruz” diye ekliyor.

Yetkililere de seslenen Aygül Doku, taleplerini ise şöyle sıralıyor:

  • Köprünün üzerini kaydeden görüntü hala çözümlenmedi, onun çözümlenmesini istiyoruz.
  • Baş şüpheli Abarakov tutuklansın, olay üzerindeki şüpheler giderilsin.
  • Gülistan sağ ya da ölü, nasıl olursa olsun, bulunsun.

Kardeşini bulmadan ve failler cezalandırılmadan asla durmayacaklarını vurgulayan Doku, “Gerekirse sokak sokak dolaşırız, gerekirse dünyanın sokaklarını da dolaşırız. Ama ‘Bizim bir kızımız vardı, birden yok oldu hadi unutalım’ demeyiz. Bunu bizden isteyenler de biri çocuklarını öldürsünler görsünler nasıl bir duygu” diyerek hissettiklerini anlatıyor.

‘Yasını tutmaya kıyamıyorum’

“Sağ mı, ölü mü onu bile bilmiyoruz. Ben yasını tutmaya kıyamıyorum” diyen Doku, “Ben vekillerden, evinde kız çocuğu olan herkesten, hükümetten Gülistan’ı istiyorum. Sadece bir kesimden değil, herkesten istiyorum” diye belirtiyor ve yaşadıklarını anlamaları için herkese şu çağrıyı yapıyor:

“Herkes gelsin bir gün, Dinar Köprüsü’nde Gülistan’ın kendi kızları olduğunu düşünerek ceset beklesin. Hem de çocuklarının o suda olup olmadığını bilmeden. Ben 190’ı aşkın gündür bekliyorum, bu aileyi anlamak için bunu yapmaları lazım. Ben 5 Ocak’taki Aygül Doku değilim.
“Eskiden de kadın cinayetlerine tepki verirdim, üzülürdüm ama yaşadıklarım bana şunu öğretti: Hiçbir acıya kulaklarını tıkama, gözlerini kapama. İnsanlardan, kendi başlarına gelmeden Gülistan’ın acısını kendi kalplerinde yaşamalarını istiyorum. Kimse sessiz kalmasın. Ve bilsinler ki ‘Biz arama yaptık ama bulamadık’ ceavabını bu aile kabul etmiyor.”

Kadınların, kadın örgütlerinin sürecin başından beri Gülistan için ses çıkardıklarını da kaydeden Doku, son olarak “Gülistan, Twitter’da gündemden düşmedi. Kadınlar artık sessiz kalmıyor, o bir simge oldu. Sadece Doku ailesi değil, gerek kadın örgütleri gerekse halk bu sorunun peşinde: ‘Gülistan’a ne oldu?’ Binlerce kişi arayıp bana bunu soruyor. Kız kardeşimin yalnız olmadığını biliyorum” diyor.




Önceki Haber
Mültecilerin cansız bedenleri Van Gölü'nden çıkarılıyor: Can kaybı 37'ye yükseldi
Sonraki Haber
TTB’den influenza uyarısı ve çağrı