Ana SayfaManşetİpek’i ölüme sürükleyen uzman çavuşa yeni suçlama  

İpek’i ölüme sürükleyen uzman çavuşa yeni suçlama  

HABER MERKEZİ – Uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz edip ölümüne neden olduğu İpek Er’in avukatı, dosya hakkında yeni bilgiler paylaştı. İpek’in intihardan önce Orhan’ın cezalandırılması için mücadele ettiğini belirten avukat İlyas Tarım, adaletin zamanında tecelli etmemesinin ölüme neden olduğunu vurguladı. Avukatlar, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklanan Orhan hakkında “intihara sürüklemek”ten de suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz etmesi sonucu intihara sürüklenen 18 yaşındaki İpek Er’in yaşamını yitirmesinin ardından oluşan kamuoyu baskısıyla, daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan fail erkek tutuklanmıştı.

Orhan, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 16 Ekim’de hakim karşısına çıkacak.

Er ailesinin avukatı İlyas Tarım ise İpek’i ölüme götüren ihmaller zincirini Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’a anlattı.

Avukat İlyas Tarım

Dokuz gün alıkoymuş

24 Haziran’da ortadan kaybolması üzerine ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu İpek Er’in dokuz gün sonra Siirt Kurtalan’daki Öğretmen Evi’nde bulunduğu bilgisini paylaşan Tarım, ailenin ilk olarak Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na Orhan hakkında “tecavüz, zorla hap içirtme, zorla alıkoyma, tehdit” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

Avukatı olmadan ifadesi alındı 

Yapılan suç duyurusunun ardından Orhan’ın polis tarafından aranıp Siirt Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak ifadesine başvurulduğunu belirten Tarım, alıkonulan İpek Er’in ifadesinin ise avukatı olmadan alındığını söyledi.

Tarım, buna rağmen İpek’in verdiği ifadesinde Orhan’ın kendisini sarhoş edip, hap içirdiğini ve tecavüz ettiğini anlattığını dile getirdi.

‘Adalet zamanında tecelli etseydi İpek yaşıyor olacaktı’

Avukat Tarım, İpek Er’nin yapılan suç duyurusundan 9 gün sonra intihar ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Bu dokuz günlük süreçte uzman çavuş görevine devam ediyor. İpek’in intihar etmesiyle babasına bıraktığı mektubu savcılığa sunduk. İpek intihar edince Musa Orhan, gözaltına alındı. Orhan’ın İpek Er’e yaşattıklarının yazılı olduğu mektup ortaya çıkınca, savcılık Orhan’ın tutuklanmasını talep etti. Ancak Siirt Sulh Ceza Mahkemesi bu talebi kabul etmedi. Bunun üzerine Siirt Barosu Kadın Hakları Merkezi, bir üst mahkeme olan Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. Bu itiraz da kabul görmedi ve Orhan tutuklanmadı.

Tarım, tutuklama taleplerinin reddedilmiş olmasına dair “Adalet zamanında tecelli etseydi İpek yaşıyor olacaktı” dedi.

Uzman çavuş Musa Orhan

‘İntihardan da sorumlu’ 

Musa Orhan’ın İpek Er’in yaşamını yitirmesiyle oluşan kamuoyu baskısı sonucu tutuklandığına değinen Tarım, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılanacak olan Orhan hakkında “intihara sürüklemek” fiilinden de suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını paylaştı.

Tarım, bu konuda şunları söyledi:

Açılan iddianamede sadece ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçu mevcut. Ailenin avukatları olarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘intihara sürükleme’ suçu ile yargılanması için başvuruda bulunacağız. Bu suçun alt sınırı 12 yıldır. Kamu görevi olması suçunu yarı oranında artıracak.

Adli tıp raporu 

Orhan’ın yaptığı savunmada kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini belirten Tarım, şöyle dedi:

Alıkoymadığını, herhangi bir tecavüzün olmadığını iddia ediyor. Ancak Adli Tıp raporları tecavüz edildiğini, hapların verildiğini gösteriyor. Dosyada bu durum mevcut.

Ne oluyor?

Siirt’te görev yapan Musa Orhan isimli uzman çavuş, 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmiş ve intihara sürüklenmesine neden olmuştu.

16 Temmuz’da Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşamına son vermeye teşebbüs eden genç kadın, o tarihten bu yana yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ancak İpek’in 18 Ağustos’ta vefat haberi gelmişti.

Bunun üzerine sosyal medyada “#MusaOrhanTutuklansın” etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Genç kadının intiharının ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan soruşturma başlatılan uzman çavuş Orhan ise 17 Temmuz’da çıkarıldığı Siirt Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘adli kontrol’ tedbiri ile serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında Musa Orhan hakkında düzenlenen iddianame de Siirt Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başsavcılığa iade edilmişti. Bunun üzerine başsavcılık tarafından iddianamenin iadesi kararına karşı yapılan itirazın kabul edildiği öğrenilmişti.

Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklamada, “Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından Orhan hakkında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

19 Ağustos’ta mahkemeye çıkarılan Orhan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.




Önceki Haber
Salgın sürecinde gazetecilik: İşsizlik, maaş kesintileri, önlemsiz çalışma
Sonraki Haber
Demirtaş’tan 9 maddelik ittifak modeli önerisi