Ana SayfaEkonomiTL değer kaybediyor, Moody’s ve S&P’den uyarılar

TL değer kaybediyor, Moody’s ve S&P’den uyarılar

HABER MERKEZİ – Dolar/TL kuru 7,32’yi aşarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Euro/TL ise bugün 8,70 seviyesini aştı. TL’deki değer kaybının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve S&P temsilcileri, Türkiye ekonomisine dair uyarılarda bulundu.

Türk Lirası’nda (TL), bayramın ardından yaşanan değer kayıpları devam ediyor.

Dolar/TL kuru, bu sabahki işlemlerde 7,3220 seviyesine kadar çıktı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi anlamına geliyor.

Böylece TL, yılbaşından bu yana ABD doları karşısında yüzde 22’den fazla değer kaybetmiş oldu.

Rekor serisini sürdüren Euro/TL bugün 8,70’in üzerinden işlem gördü.

Ons altın fiyatının tarihin en yüksek seviyesine yükselmesiyle birlikte altın fiyatları da rekor seviyede seyretmeye devam ediyor.

Bugün gram altın 483,70 liradan, çeyrek altın ise 803,60 liradan işlem görüyor.

Dün ise kapanışta çeyrek altın 785,00 lira, Cumhuriyet altını 3.214,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise bir önceki günkü kapanışa göre yüzde 4,64 yükselişle 484,70 liradan işlem gördü.

S&P ve Moody’s’den açıklamalar

TL’deki değer kaybının ardından Reuters’a konuşan uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard&Poor’s (S&P) temsilcileri, Türkiye ekonomisine dair uyarılarda bulundu.

Moody’s analisti Sarah Carlson, “Türkiye bir süredir düşe kalka idare etmeye çalışıyor fakat bu sonsuza kadar kullanılabilecek bir strateji değil. Sonunda çıkmaz sokağa girmeleri kaçınılmaz” dedi.

Carlson, Merkez Bankası’nın yüzde 8,25 olan politika faizini artırmasının da sorunları çözemeyebileceğini belirterek, “Buradaki temel sorun, ülkedeki yatırım ihtiyacını karşılayacak tasarruf eksikliği” diye konuştu.

Carlson Moody’s’in, Türk hükümetinin faiz ödemelerinin gelirlerine kıyasla artmasından endişe duyduğunu da belirtti.

S&P’den Maxim Rybnikov ise Merkez Bankası’nın bu yıl rezervlerini eritmesinin, manevra için az bir alan bıraktığını söyledi.

Rybnikov, hükümet bonolarına yönelik yurt dışı yerleşiklerden gelen talebin yüzde 4 gibi rekor düşük bir seviyede kaldığını vurguladı ve yurt içi yerleşiklerin de dolara talebinin arttığına dikkat çekti.

Rybnikov, “Türkiye’de yerleşikler de inancını yitirip birikimlerini yabancı para birimlerine çevirirse, ödemeler dengesinde sorunlar baş gösterebilir” dedi ve buna örnek olarak da Azerbaycan ve Arjantin’de yaşananları gösterdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürtçe tercüman olmadığı için şikayetini anlatamayan kadın ölümden döndü
Sonraki Haber
SES: Vaka artışının sorumlusu iktidarın yanlış politikaları