Ana SayfaGüncelOluç: Bizim üzerimizden Millet İttifakı’nı parçalamak istiyorlar

Oluç: Bizim üzerimizden Millet İttifakı’nı parçalamak istiyorlar

HABER MERKEZİ – Meclis’e getirilen dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidarın asıl amacının Anayasa’yı tek başına değiştirecek sayı olan 400 milletvekiline ulaşmak olduğunu söyledi. Oluç ayrıca, Millet İttifakı’nın bir parçası olmamalarına rağmen kendileri üzerinden ittifakı parçalamak istediklerini de vurguladı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te bir grup gazeteci ile bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’in haberine göre, Meclis’e gönderilen fezlekelerle ilgili Oluç, fezlekelerin neredeyse tamamının yapılmış olan konuşmalarla ilgili olduğunu söyledi:

Bu fezlekelerin neredeyse tamamı yapılmış olan konuşmalarla ilgili, halk toplantılarında, parti toplantılarında yapılmış konuşmalarla ilgili ve herhangi bir etkinlik filan söz konusu değil. Meclis Başkanının aslında şunu sorması lazım, ‘Milletvekilleri konuşma yapmayacak da ne yapacak?’ Yasama faaliyetinde ya da halkla buluşmalarında konuşmayacak da ne yapacak.

Bazı fezlekeler de susmakla ilgili. Mesela bir vekilimiz orada konuşurken, diğer milletvekilimiz ona itiraz etmediği için fezleke düzenlenmiş. Konuşsanız fezleke geliyor, sussanız o zaman da fezleke geliyor. Olay aslında yargı açısından bakıldığında tuhaf durumla karşı karşıyayız, yargı denenemez buna.

Burada savcılar, HDP hakkında ne kadar fazla fezleke hazırlamış olan savcı varsa onun terfisi o kadar hızlı oluyor. HDP hakkında fezleke hazırlamak terfi yolu olmuş vaziyette.

Fezlekelerin işleme alınıp alınmamasıyla ilgili Oluç, şunları söyledi:

Politik açıdan baktığımızda aslında iktidar ortakları AKP ve MHP diyorlar ki; ‘Biz HDP’yi demokratik siyasetten tasfiye etmek istiyoruz. Bunun için de işte bütün vekillerin dokunulmazlığını kaldıracağız, hepsini yargılatacağız, hepsine ceza verdireceğiz’ anlamına geliyor.

Ortada hukuki açıdan da politik açıdan da tuhaf bir durum var. Siyasi olarak baş edemediğiniz, siyasi olarak fikirlerini yenemediğiniz, yani sandıkta yenemediğiniz bir siyasi partiyi siz yargı yoluyla tasfiye etmeye çalışıyorsunuz.

“Mutlak iktidar olmak istiyorlar”

İktidarın asıl amacının Anayasa’yı tek başına değiştirecek sayı olan 400 milletvekiline ulaşmak olduğunu belirten Oluç, “Aslında dertleri mutlak iktidara ulaşmak. Ona da ulaşırsa her şeyi istediği gibi yapabilecek duruma gelebilecek” dedi ve ekledi:

Yerel yönetimlerde zaten kayyım atamalarıyla ve bu sopayı bütün muhalif belediyeler üzerinde sallayarak, yerel yönetimleri kontrol altına aldılar. Medya, hukuk kontrol altında, üniversiteler akademi dünyası kontrol altında.

Yasamada sayısal çoğunluğu var fakat anayasa değişikliği yapamıyorlar tek başına. Bunu da sağlayacak sayıya ulaşmak esas hedefleri, öyle olunca mutlak iktidara ulaşmak için bir engel kalmayacak. Anayasayı istedikleri gibi yazacaklar. İşin içinde seçim hesabı var ama sadece seçim hesabı değil, daha uzun vadeli başka bir hesap da var.

“İtibar suikastı yapıyorlar”

Dokunulmazlıklar üzerinden Millet İttifakı’nın parçalanmaya çalışıldığına dair yorumlara katıldığını da söyleyen Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz Millet İttifakı’nın bir parçası değiliz ama bizim üzerimizden Millet İttifakı’nı parçalamaya çalışan bir iktidar tutumu olduğu çok açık. Millet İttifakının parçası olan partilerin bu durumun fakrında olması ve buna yönelik siyaset ve taktik geliştirmeleri önemlidir, diye düşünüyorum. Bunu kendileri zaten mutlaka tartışıyorlardır.

Buradaki sorun iktidarın demokratik meşruiyeti olan ve siyasi etiğe uygun olan yöntem, söylem ve araçları kullanarak mücadele etmiyor olmasıdır. Yürümenin çeşitli mensupları ellerinde fotoğraflarla TV stüdyoları dolaşıyor. Meşru değil yaptıkları. Ya itibar suikastı yapıyorlar ya kara propaganda yapıyorlar, gerçek olmayan iddialar ortaya atıyorlar ve bunlar üzerinden bir algı operasyonu sürdürüyorlar. Bu yaptıklarıyla Türkiye’deki politik iklimin demokratikleşmesi, normalleşmesi ve demokratik bir zeminde konuların tartışılmasına engel oluyorlar.

“AKP-MHP’nin kapısında ikbal avcılığı yapıyor”

Oluç, HDP’lilerin fezlekeler nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılmasına “Evet” diyeceklerini açıklayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nun sözleriyle ilgili ise şunları söyledi:

Yavuz Bey’in neye dayanarak bunu söylediğini bilmiyoruz. Fezlekeleri görmüş de bir yargıya mı varmış ki, biz de görmedik, bunu bilemiyoruz ama okumadığı çok açık. Önceden kararı vermiş kendisi. Konuşmasında adaletten bahsediyor, adaletle alakası olmayan bir kişi.

Yavuz Bey HDP hakkında sık sık münasebetsiz laflar ediyor, çok ciddiye almıyoruz kendisini. AKP-MHP’nin kapısında ikbal avcılığı yaptığınızı düşünüyoruz. Ciddi olarak tartışmak istiyorsa, her platformda açıkça tartışmaya, söylediklerinin cevabını vermeye hazırız. Öyle tek kale maçla siyaset olmaz, ciddiyet de olmaz. İkbal avcılığı yapar. İYİ Parti içindeki koltuk peşinde koşanlardan bir tanesidir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 12 yaralı
Sonraki Haber
TikTok, ABD'deki kullanıcılarına 92 milyon dolar tazminat ödeyecek