Ana SayfaDünyaABD istihbarat raporu: Kaşıkçı, Veliaht Prens’in onayıyla öldürüldü

ABD istihbarat raporu: Kaşıkçı, Veliaht Prens’in onayıyla öldürüldü

HABER MERKEZİ – ABD’nin istihbarat raporuna göre, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin onayını veren kişinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu belirtildi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı öldürülmesine ilişkin istihbarat değerlendirme raporunu yayımladı.

Başta Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu belirtilen raporda, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık” ifadesine yer verildi.

Ayrıca raporda, “Bu sonuca, Prens Muhammed bin Selman’ın, ülkede karar alma mekanizmalarını kontrol ettiği, cinayette Prens’in önemli bir danışmanının ve güvenlik ekibinin yer aldığı, Prens’in Kaşıkçı da dahil yurt dışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içerikli adımlar attığı gerçeklerini baz alarak ulaştık” bilgisi verildi.

ABD Başkanı Joe Biden rapor açıklanmadan saatler önce Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “ABD’nin evrensel insan hakları ve hukukun üstünlüğüne verdiği önemin hatırlatıldığı” ifade edildi.

Rapor neden şimdi yayımlanıyor?

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman: (Fotoğraf: Reuters)

Raporun yayımlanması, Biden’ın Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden düzenleme ve Suudilere karşı eski başkan Donald Trump’tan daha katı tutum alma politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Trump yönetimi, raporun yayımlanması yönündeki talepleri reddetmiş, Suudi Arabistan ile işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 24 Şubat Çarşamba günkü açıklamasında Biden’ın Veliaht Prens ile değil Kral Selman ile görüşeceğini vurgulamış, ancak bunun ne zaman olacağına dair detaylı bilgi vermemişti.

Biden, Suudi Arabistan’a yönelik büyük politika değişikliğine giderek, Suudi Arabistan önderliğinde koalisyon güçlerinin Yemen’e karşı yürüttüğü saldırıları desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı, birtakım evrak işlemleri için 2 Ekim 2018’de İstanbul Levent’teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

İlk olarak Kaşıkçı’nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim’de gazetecinin başkonsolosluk binasında ‘arbede sonucu’ öldüğünü öne sürmüştü.

Suudi Arabistan yetkililerin talimatıyla öldürüldüğü üzerinde durulan Kaşıkçı’nın cesedi hala ortada yok.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, 2019’daki bir açıklamasında “Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumluluğunda olduğunu” kabul etmiş ancak cinayetten haberi olduğu iddialarını yalanlamıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr ise “Cinayet zanlıları Suudi Arabistan’da yargılanacak” demişti.

Suudi Arabistan’da yargılanan beş kişi hakkında ölüm cezası verilmiş ancak daha sonra 20 yıl hapis cezasına çevrilmişti.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TikTok, ABD'deki kullanıcılarına 92 milyon dolar tazminat ödeyecek
Sonraki Haber
Corona virüsü salgınında vaka sayısı 113 milyonu aştı